sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Syksyn tuloa. 26.9.2021

Joutsenet nauttivat kesän viipyvästä lämmöstä
 Cokolla on aina jotakin puuhaa...
Tai melkein aina.
Tässä vain läähätetään. 
Nyt on syksyn enteitä ilmassa. 
Vielä pientä kesän tuntua.
Aamut alkavat pimetä.. 
Alku lenkistä todella valot tarpeen. 
Joskus Cokokin nauttii nurmikolla lepäilystä pallon kera.

Kesä oli lämmin, todella lämmin. Mutta kun päästiin elokuun loppuun alkoivat ilmat viiletä, sitä on kestänyt jo melkein koko syyskuun. Yöllä nollan lähellä, päivällä kiusannut kolea tuuli, sen suunnasta riippumatta. Nyt syyskuun lopussa on ensimmäinen lämmin päivä pitkään aikaan. Kylmä ja flunssa on rajoittanut lenkkeilyä, ei vain ole lähtenyt käyntiin. Tänä aamuna kokeiltiin lyhyttä kävely matkaa, ei helppoa, mutta eiköhän se tästä lähde luistamaan!
 

torstai 19. elokuuta 2021

Lenkkien pääasiallinen suunta. lisätty, 19.8.21

Ja maa oli melkein autio ja tyhjä.
Tälle ilmestyi sittenkin kaveri.

 Tuossa kuvan ulkopuolella on joutsen melkein rannassa. Cokoa vähemmän voisi kiinnostaa. 

Melko ahkerasti olemme noita vakiolenkkejä kierrelleet. Joskus hiljaa, joskus vähän vauhdikkaammin. Mutta Cokolla on kaasupoljin hallinnassa, sen mukaisesti mennään. Nyt kahden päivän flunssa esteenä. 

perjantai 13. elokuuta 2021

Lisää kuvia heinäkuun helteistä. lisätty. 13.8.21

Kaverukset, Trek ja Coko. 
On se siistin näköistä.
Coko jäähdyttää.
Tuttu asetelma.
Trekin tekisi jo mieli lähteä.
Tämä on joutsen.
Tämä on Coko. 
Heinäkuu oli todella lämmin, sadettakin saatiin loppukuusta. Lenkkikelit ihanteelliset. Kuljimme Coko ja Trek noin kymmenen kilometrin aamulenkkejä, Palon kangas alkoi kuivata ajo kelvottomaksi, mutta sateet tekivät siitä erittäin hyväkulkuisen.  


Helteistä heinäkuuta. 2021 kooste. 13.8.-21

Coko läähättelee ampumaradalla.
Valoisten kesäöitten ansiosta Trekin ohjaustanko vielä tyhjä valaisimista. 
Siinä oli syvä, mutta tasainen spoori ajettavaksi. 
Tällaisia kasoja alkoi ilmestyä Mikan pelloille. 
 

sunnuntai 27. kesäkuuta 2021

KESÄKUU MENI MELKEIN HARAKOILLE. 27.6.21

Nikon lanaama Sainsalon tie!
Cokokin ihmettelee laatua, kun lanana oli vain traktorin perälevy!


Kesäkuu meni melkein rokuulia pitäen, polvi ei meinannut uskoa, että pitäisi patatakin pikkuhiljaa. No, sanoihan tohtorisetäkin, että voi viedä jopa kolme kuukautta kuntoon tulemiselle. Ei auttanut kuin pitää matalaa profiilia, silloin tällöin käytiin Cokon kanssa pyöräilemässä ja muutamat sauvalenkit oheen. Uskoisin, että pahin on voitettu, kymppikilometriä pyörällä, ja kuusisataa kilometriä F kasilla, melkein yhtä kyytiä, todistivat ettei tässä vielä mitään raakkeja olla, hyvä näin!

lauantai 8. toukokuuta 2021

Nyt on toukokuun yhdeksäs päivä. 9.5.21


 Laitetaan muistoksi huhtikuun lopulta kuva Cokosta ja Trekistä. 

Tuo kuva kertoo kevään edistymisestä, yöt kylmiä. luntakin ripsotti muutamana yönä, se onneksi sulasi aina päivällä pois. Mutta pohjoistuuli oli vihasen kylmä. Meni luihinja ytimiin. Tuntui, että kesän tulo pysähtynyt kuin seinään. Näissä tunnelmissa lippasin eteisessä niin, että viikko tuli lenkkirokuulia vihottelevan polven  takia. Kesärenkaat vaihdatin Mutkalla Trekiin ja tehtiin muutakin huoltoa. Mutta ajamaan ei ollut asiaa. Vasta perjantaina 8 toukokuuta, lähdin kokeilulenkille Cokon kanssa, ja  sehän sujui. 9 päivän aamuna olikin jo ilma paljon siedettävämpää, tuuli enemmän lännellä, ja lauhempaa. Mukavasti kulkee Trek kesärenkailla, tästähän se kesä alkaa tulla!


sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Nyt on huhtikuun 25 päivä, vaihtelevaa keliä mennen tullen. 25.4.21




Lunta tullut yöllä, helposti näkee, mikä on ollut tuulen suunta. Kamera ei kerro, kuinka komea maisema oli. 
 
Porkkavahti muisti heti työnsä. Rauhallisena makoili yöllä sataneessa lumessa. 
Kymmenen senttiä uutta lunta sulan maan päällä, hupanen narina saattelee jokaista askelta, kun suvilumi painautuu kengän alla maata kohti. Cokon kanssa Nutturan mäen niskalla suunnittelemme, josko kallion yli, kasitietä takaisin! Coko ei olle ollut kuin pari kertaa kasilla kävelyllä, eikä se ollut mitään mukavaa kuultavaa, kun halusi seurata, mtta ei oikein tiennyt miten. Nyt on pallo! Jos se toimii koiran rauhoittajana. Ilmat ovat olleet muutaman päivän retusia, eilenkin kylmä pohjoistuuli, ja yöllä sitten rankka lumi sade. Kävely ei ollut kuitenkaan raskasta, ja matka taittui. Kallion yli hyvää vauhtia, kasilla Coko kiinni, ja heureka, niin oli koira kuin ajatus. Erittäin hyvillä mielin päätimme kuuden kilometrin lenkin kahdeksan aikoihin. 
Kasitie oli mielestäni Cokolta loisto suoritus, autot pakkas heittämään loskaa päälle, mutta tuo koira ei korviaan lotkauttanut. Kun päästin irti, muistutti paljon Hallin hallintaa, Cokosta, jos jostakin voi sanoa, "koira on välittömästi kytkettävissä!" 

lauantai 17. huhtikuuta 2021

Kuvassa kolmenlaista tienpintaa, toki pikipinta vielä neljäs. 17.4.21.

Coko pallonsa kanssa Palon  kankaalla.


Otsikko kertoo kolmenlaisesta tien pinnasta?


Nouseva aurinko valaisee "puupeltoa" Arrgghhhh...



 Tienpintaa löytyi, sulaa, jäätä, lunta! Tuolta sitä vain on tultu!

Huhtikuun 17 lauantai aamuna polkaisimme Cokon kanssa lenkille. Muutama aste pakkasta, taivas täysin pilvetön, aurinko nousemassa, tyyni, mitä olisi vielä voinut lenkiikeliksi toivoa? Ei mitään. Ajelin vajaa seitsemän kilometriä vaihtelevassa maastossa, pikitiestä hankikantoon. Trekki alkaa tulla tutuksi, ja käteen--- jalkaa sopivaksi. Nastarenkaat vielä ehdottomat, ne ovat täysin pitävät, ei niin pahaa paikkaa, että renkaista kiinni. Tosin vaihtuvat kolmaskymmenes päivä kesärenkaisiin, ehkä kelitkin vaihtuneet joka paikassa kesäkeleiksi. Nyt vielä nastaregasta tarvitaan. Coko nauttii pallonsa kanssa hölkkäillä pyörän lähettyvillä, on meillä mukvavaa liikuskella lähi maisemissa. 

sunnuntai 11. huhtikuuta 2021

Lenkillä Cokon kanssa, Holla, Houraati, Alanevan monttu. 11.4.21



Cokon tekisi mieli uimaan. 


Harmittaako?

Uhkarohkeille pilkkijöille hvyä alusta. 


Ei näköjään malttanut Cokokaan, kokeilla. Totteli onneksi.


Tähän väliin pääsiäiskokosta kuva, valitettavasti jo poltetusta.



Tulvat uhkaavat Houraatinmäen huvila asutusta. 

 

Nyt Cokokin pysytteli kuivalla maalla. 

Huhtikuun alkuopäivät varsinkin aamut ovat olleet oivallisia lenkkien kannalta. Yöllä viisi, jopa viisitoista astetta  pakkasta,  päivät aurinko sulattanut. Huhtikuun yhdestoista aamu, lähes täydellinen hankikanto, kun hieman valitsi reittejä metsässäkin. Aukeilla, jos lumirippeitä täydellinen rautahanki keli. Muutenkin maa sopivan kohmeessa. Eipä parempia kevätlenkki ilmoja voi toivoa. 
Lexin ja Maxin ammaamisen ohella olemme Cokon kanssa kierrelleet kävellen tuttuja lähireittejä, kovan lumitalven jälkeen mahdollisuudet avautuivat lähes rajattomaan liikkumiseen. Hiihtokelin Rajakalliolla alkavat olla vähissä, on isoja sulakohtia kalliolla ja Palon kankaalla. Mutta kyllä vielä suksibaanojakin riittää. 

maanantai 29. maaliskuuta 2021

NYT ON MAALISKUUN 29 PÄIVÄ -21

 Säätila kertoo, lumet ovat häipyneet lähes tyysti aukeilta paikoilta. Tiet ovat sulat, metsissä vielä lunta on. Tämä aikaansaanut lähes kymmenen asteen lämpötila. Nyt ei haittaisi vaikka öisin pakastaisi, tiet kuivuisivat nopeammin. Muutos oli, kuten aina keväisin yllättävän nopeaa. 

sunnuntai 28. helmikuuta 2021

Lenkkeilyä ja Trekillä ja sauvoilla. 28.2.21


Coko siviilissä purkaa puruhaluja.

Trekki päivänvalossa kuvausta varten. Pari lenkkiä takana.


Täysikuu oli vastassa Nutturan mäellä, uhkana seljän takana nouseva aurinko.

Coko tyypillisessä sauvavartio asennossa, sauvat eivät päässeet kuvaan. 

Helmikuun viimeinen viikko oli talvelle tuohoisa. Sää lämpeni torstaina, arvata saattaa urakalla tullut lumi on harvaa hötyä, ensimmäiset lämpimät saivat sen laskeutumaan kymmeniä senttejä. Yöllä pakastaa joten tiet vielä kelpo kunnossa. Pehmenevät päivällä, mutta nykyajan aurat ovat pitäneet enimmät lumet poissa, jakokunnan tie keskeltä sula, samoin Nutturanmäen tie. Olemme Cokon kanssa Trekkeilleetkin pari lenkkiä. Helmikuun viimeisenä päiväna nollakelissä porkkasimme Palon kankaalle ja takaisin. Lietesäiliöllä asti tie lähes sula. Siitä eteenpäin moottorikelkka uraa, mutta uskon, ettei päivällä tähän alustaan ole asiaa, yön kylmyys sen verran kohmettanut, että pääsi asiallisesti kävelelmään. 

 

torstai 25. helmikuuta 2021

NYT ON HELMIKUUN 25 PÄIVÄ. KEVÄÄN MERKKEJÄ

Katto pudotti lumensa parintunnin sisällä auringon noustua.
Kuuset täysin lumettomia.
Kelkan väri alkanut tummua, portaissa pehmeää solskua.
Tiet alkavat tummua. 


Nopeasti vaihtuvat kelit. Alkuviikosta ankaraa lumisadetta, tukki kaikki kulkuväylät. Nyt torstai aamuna aurinko alkoi tehdä ihmeitä säätilan   lämpenemisen ohella. Variksillakin keväin kraakuntasoundi päällä. Leppoisaa ilmaa talven seljän taittuessa. Toivottavasti antaa kunnolla lumelle kyytiä, ennen kuin sitä taas tulee lisää. Lämpötila kahdesta kolmeen plussaa. 
 

lauantai 20. helmikuuta 2021

Nyt on helmikuun 20 päivä 2021

 Kannattaa päivitellä säätietoja näillä keleillä. Onhan tämä edellisiin talviin verrattuna aivan erilainen keskitalvi. Lunta tullut jälleen viimeyönä varmaan lähes kaksikymmentä senttiä, kyllähän sen arvasi kun lauhtui neljännessadasta viidestä seitsemään kahdeksaan asteeseen. Tuuli on mastolta, siis etelän puoleinen. Kumma, että etelästä tuulevaa voi sanoa vinkaksi, rehellinen pohjoinen puhaltaa enemmän kokonaisvaltaisesti. Tätä on vaikea selittää sanoilla, kokemus opettaa äkkiä mistä kyse.  Vähitellen kun takat huom. molemmat takat lämmitetty Valskun kimppuun, maanitella se käyntiin voi lumelle antaa kyytiä. 

keskiviikko 17. helmikuuta 2021

Nyt on helmikuun 17 päivä 2021

 Kylmänä on jatkunut helmikuu, voisi sanoa, että viisi-kuusikymmen luvun tavallinen talvi! Lenkillä olemme käyneet, kun pakkanen on hieman antanut periksi, eilen aamulla viiden aikaan viisi miinusta, kun tulimme kotiin kaksitoista miinusta. Nyt oli yöllä 28 kylmää. Yksi hyväpuoli. Tuulisia aamuja on ollut vain yksi, jolloin kävimme lenkillä, pakkanen pitänyt tuulet poissa ja talon lämpimänä. 

perjantai 5. helmikuuta 2021

Helmikuun alku kylmän oloista. 4.2.2021


 Esittelen talvea ankeimmillaan. Kuiva pienivinkkanen pakkasilma. Asteet niin miinuksella, ettei lenkille kuin valittuina aamuina. Harvakseen niitäkin on. Mutta aurinko on hiipinyt jo reilun kuukauden korkeammalle päivä päivältä. Aamullakin jo huomaa, iltapäivästä puhumattakaan. Tietää kesää!

maanantai 1. helmikuuta 2021

Helmikuun 1 päivä. 2021

 Sää vaihtelut nopeita. Eilen satoi lunta viitisen senttiä, noin kymmenen pakkasta. Tänään aamulla hieman ripotteli, jonka jälkeen alkoi kylmetä. Nyt on 21 miinusta, vielä kun lisätään jonkinlainen kosteus ilmaan, on ulkona kylmä! Lenkki aamulla meni viiden sentin lumessa, vajaa viisi kilometriä, oli oikein kuormittava reissu. 

lauantai 30. tammikuuta 2021

Lauantai tammikuun 30 päivä, 21.

 Kuuden lenkin viikko takana. Ilmat olleet lähes ihanteelliset lenkkien kannalta. Hankaluus, pitää antaa periksi, ettei väyliltä parane poiketa. Kerran tulimme Helken peltojen läpi kuntoradalta, siinä sai kardio kuormaa tarpeeksi, eikä tilanne ole lainkaan parantunut. Mutta tiet ovat loistavasti aurattu.

Lämpötilat ovat olleet nollan ja kymmenen asteen väilillä, kymmenen miinus asteen! Kylmä ei ole nipistellyt tyynessä aamu ilmassa lainkaan. No, nyt lauantaina oli nostattanut kunnon koillisviiman joka muistutti aivan menneitten aikojen talvista. Kävimme Cokon kanssa Nutturan mäellä, runsaan viiden kilometrin siivulla. Nutturan tie oli yllättävän paljas, joskin pientä kinostelua siellä täällä. Lumi ei, yllätys, yllätys vielä lennä. Aurinko nousee 9.10 laskee 16.08   

lauantai 23. tammikuuta 2021

Nyt on tammikuun 23 päivä.

 Lenkit ovat jääneet rokuliin ankaran tuulen ja tuiskun vuoksi. Auraajilla hyvät apajat. Lunta tullut taivallta, sekä pyrytellyt maassaolevaa jopa palteiksi asti, jota ei moneen vuoteen ole tapahtunut. Tuuli on ollut kaakon puolelta, tuvan lämpö painunut kamareihin. Valmettikin valmiudessa lumitöihin. Pakkasta ollut parikin kymmentä astetta, nyt livahti lämpötila nollaan. Hötynen lumi painui heti nöyräksi, vain vähäiseksi lumeksi. 

torstai 14. tammikuuta 2021

Vuoden 2021 alun sää havaintoja.

Tämä sääpäivitys on kirjoitettu 20 tammikuuta -21. 

Ilma on lauhaa, ollut jo muutaman päivän. Aamulla lenkillä ollessa ei parina päivänä ole tuulluut lainkaan. Taivaalta on tullut harvakseen pientä lumihötyä. Muuten lenkkikelit aivan mahtavat. Kävimme Cokon kanssa jopa pienellä pyörä lenkillä jolle matkaa kertyi vaatimattomat neljä ja puoli kilometriä. Kun on ollut epäsäännöllistä lenkkien toteutukset en halunut rasittaa Cokoa liikaa. Trekille tuo matka rautakovalla tiellä ei ollut matka eikä mikään. Sen jälkeen olemme nostaneet kävelymatkojen pituuksiä kahdeksan kilometrin tienoille. Tänään palautuslenkki vain neljä ja puoli. Nokia ysissä alkaa 2000 km lähestyä, viittä kilometriä vaille. Aloitin joskus kesällä keräämään siihen lenkkitietoja. Lumiassa olisi reilusti ylikin, mutta lasiremontin takia oli luuri kuukauden rokuulissa. Olen säätänyt  kypäräkameraa ja lamppuja muutaman kerran. Jälleen odottaa uusi säätö huomisaamun lenkkiä. Muuten, kun livenä toteutettu testi ei toimi lainkaan. Icebugit ovat näillä keleillä ehdottomat, eivät lipsu, mutta säilyttävät kävely tuntuman. Samoin pyörän polkimilla ovat tukevat ja antavat pitävän otteen. 


 Joululta alkoi normaali talvinen keli. Lämmöt nollan vähän alapuolella, lunta alkoi kertyä hienokseltaan. Auraakin alettiin tarvita. Kaakkois tuuli teki ilmasta yhtä äkkiä kylmän oloisen, kymmenennen päivän tienoilla oli noin 15 miinusta pakkasta, ja kylmä tuuli jatkui. Sitten tuli kova talvimyrsky, tuulen suunta edelleen kaakko. Todella kylmät puhurit estivät lenkit lähes täysin. Talo kylmeni keittiön puoleisesta päästä, vaikka molemmat takat käytössä. Kun tuuli laimeni alkoi ilma kylmetä, samalla sisäilma hivenen lämpeni keittiön nurkankin puolelta. Nyt, 14 tammikuuta on aamulla 26 miinus astetta. Ei ole ollut pitkään aikaan tällaista pakkasta, viime vuonna jäi reilusti alle kahden kymmenen. Pilvet ovat silloin tällöin häipyneet auringon edestä, kertoen vain, vielä on kesäntuoja aika matalalla, ollessaan korkeimmallakin.