keskiviikko 26. joulukuuta 2007

sunnuntai 16. joulukuuta 2007

Ilmeet puhukoon puolestaan.


(foto: Päivikki Puutio-Ojala)
Kallion Mikko on sanonut painavan sanansa koesuorituksestamme?

Sadonkorjuuta


(foto: Päivikki Puutio-Ojala)


Humu kuuntelee arvostelua. "Miten meni?"


Tottisharjoitus
19.12.2007
klo: 09.30 .
lämpötila +-1 astetta
Pahojen kenttä
Harjoituksen kesto 11
Harjoituksen tarkoitus: Työskentely superhäiriön alla
Varusteet: koulutusliivit makupalat

Otin muutaman seuraamiskuvion, Humu kävi pilvien yläpuolisilla kierroksilla.
Joten tästä oli hyvä jatkaa sitten hyper testaukseen. Kapula postilaatikosta, ja koiran kanssa kentälle.
Vietti hipoi tähtiä. Nouto oli kiivun verran parantunut viimeisestä superhäiriö tilanteesta. Mutta työsarkaa riittää. Muutama huomiokin tuli tehtyä, joita nyt mukava sulatella joulun aikana.


Valmistautuminen harj.
Kentälle meno 7.0
Koossa pysyminen 7.0
kojoottikontakti 8.0
jättöliikkeet
ist: 9
maahan luokse.
seisominen
noudot 7.0
seuraamisen tiiviys 9.5
keskittymiskyky 7.0
yhteistyö 7.0
läheisyyden tunne 7.5


Tottisharjoitus
17.12.2007
klo: 12.00 .
lämpötila +- 0 astetta
Pahojen kenttä
Harjoituksen kesto 21
Harjoituksen tarkoitus: Seuraamisen ja noudon kestävyydestä
Varusteet: Ei koulutusvarusteita.
Ilman palkkiota suoritettuja seuraamisia ja noutoja.
Osku jäi autoon. Vein koiran vapaana kentällä. Siellä sivulle, ja n. 5 minuutin seuraaminen, johon kuului myös ipo kuvio kaksi kertaa. Muuten siksakkia, ”henkilöryhmä” pyöritystä, pysähtymisiä, paikalla käännöksiä jne… Otinhan vielä yhden liikk. istumisenkin.
Noutoja otin tasamaalla n. 20 kpl. Tokotelineen yli hyppynoutoja n. 10 kpl.
Arvostelu: Seuraaminen pysyi koossa koko ajan. Provosoin koiraa autoa kohti mentäessä, ei mennyt lankaan. Provosoin myös eteen kehoituksella, en tietenkään käskyllä. Kuumeni kyllä mutta pysyi hyvin koossa. Käännökset tiiviitä, nopeita. Istumiset suoria ja nopeita. En erityisemmin markkeerannut pysähtymisiä. Plussaa kuitenkin nopeat istumiset. Plussaa myös tuo provosoinnin sietäminen. Liikkeestä ist. oli todella nopea. Odotti rauhallisesti.
Noudoissa ei purrut. Vietti kävi korkealla muutaman kerran. Hypyt olivat hyviä, ja noudot niissäkin koottuja.



Valmistautuminen harj.
Kentälle meno 9.0
Koossa pysyminen 9.0
kojoottikontakti 9.0
jättöliikkeet 10
ist: 10
maahan luokse.
seisominen
noudot 9.5
seuraamisen tiiviys 10
keskittymiskyky 9.5
yhteistyö 9.0
läheisyyden tunne 9.5


VÄLITILINPÄÄTÖS
17.12.2007

Nyt olen ottanut tottisharjoituksia 24 kpl noin puolentoista kuukauden aikana. Ehkä yhtä paljon, kun viimeisen kolmenvuoden aikana yhteensä! Noutoharjoituksissa on seuraavana 28 harjoitus.
Miksi?
Jos olisin mennyt kisoihin Humun kanssa normaalilla, treeni kuukaudessa, systeemillä olisi sieltä kuitenkin se pakollinen 85-95 p voinut hyvällä tuurilla tulla.
Energiaa siihen kilpailusuoritukseen olisi kuitenkin kulunut enemmän kuin näissä kahdessakymmenessä neljässä harj. yhteensä. Ja kun energia pumpataan ulos tämän ikäisestä niin nopeassa tahdissa, se käy hmm… ainakin pumpun päälle??? Puhumattakaan kallonsisäisestä myrskystä!!
Notta jatketaan samalla fiilingillä. Kaverit ovat kaikonneet kentältä. Sunn. olimme Humman kanssa aivan kahestaan.



Tottisharjoitus
16.12.2007
klo: 11.00 .
lämpötila +- 0 astetta
Pahojen kenttä
Harjoituksen kesto 28
Harjoituksen tarkoitus: Testi.
Varusteet: koulutusliivit Makupalat: Molemmissa taskuissa

Päätin testata missä vaiheessa koulutus nyt on.
Kentälle taluttimessa. Irroitin taluttimen. Hetken henkeä vedettyämme otin koeseuraamisen. Liik. istumisen, maahan menon, luoksetulon, seisomisen. Noudot. Eteenmenoa en ottanut.
Seuraaminen on tiivistä, tarjoaa muutaman kerran malinoista. Palkkaan kun liike päättynyt. A-este oli tavattoman liukas. Ei haitannut ylösmenoa, mutta alastulossa tassut eivät pitäneet jarrutuksessa. Humulla ei kuitenkaan vaikeuksia. Kokeen jälkeen otin vielä kevyellä kapulalla n. 10 noutoa, ja kahdenkilon samoin. (seisomisesta en ottanut luoksetuloa.)
Arvostelu: Seuraaminen. Tiivistä, paikka pysyi hyvin. Hyvät käännökset, suorat istumiset. Erittäinhyvä / erinomainen. Liik.ist. Nopea odotti rauhallisesti. Erinomainen. Maahan meno, saisi olla vieläkin nop. Erittäin hyvä. Luoksetulo suora, ei törmännyt, nop. sivu. Erinomainen. Seisominen nappi. Erinomainen. Tasamaanouto Erinomainen. Hyppynouto. Erinomainen. A-este. Erinomainen.
Kohtuullinen lopputulos olisi tullut, jos noin tekisi kisassa. Parantamisen aihetta on: Liikkeitten välillä vietin hallinta. Maahanmenon nopeus.

Valmistautuminen harj.
Kentälle meno 9.0
Koossa pysyminen 9.0
kojoottikontakti 9.0
jättöliikkeet 9.5
ist: 10
maahan luokse. 9.0
seisominen 10
noudot 10
seuraamisen tiiviys 10
keskittymiskyky 9.0
yhteistyö 9.0
läheisyyden tunne 9.0

Kommentti:
Kuten pisteissä näkyy, tekniikka alkaa olla hallinnassa. Työtä on tehtävä liikkeitten välillä tapahtuvan vietin nousun kanssa. Saada se tasapainoon. Noudossa tapahtuu nyt selvä koulutuksella saatu ”patoutuma”. Koiran vietti on korkealla heiton, ja haua aikana. Edessä istuessa se hmm.. patoaa itsensä rauhoittumaan?? Koska sivulle meno tapahtuu taasen räjähtämällä. Uskon, että Humu kestää tällaisen järjestelyn. Harjoituksissa koiran on saatava rauha edessä istuessa, mutta ”tositilanteessa” se ei onnistu, vaan koira joutuu patoamalla olemaan rauhassa, purematta.
Tämä ilmeni selvimmin, kun heitin kahdenkilon kapulaa koiran ollessa vapaana, vietti korkealle. Kaikesta näki, että vaati koiralta suuria ponnistuksia saada koottua itsensä eteen istumaan, ja pitämään kapula korrektisti suussa.
Tähän olemme pyrkineet. Ei mitään järkeä laskea viettitaso niin alas, että ”matkalaukku” hakee kapulan, tuo eteen, nukahtaa siihen, luovuttaa ja kömpii hitaasti sivulle.
EXTRA: Harjoituksen jälkeen annoin Humulle narupallon. Jota se tuuletteli viitisen minuuttia. Sitten autoon, vietti korkealla. ENSI KERRALLA TARKKAILU PÄÄLLE, OLIKO HYÖTYÄ, TAI HAITTAA?????ps. Kenttä oli loistavassa kunnossa!

lauantai 15. joulukuuta 2007

Tästä tilasta lähdettiin korjaamaan noutoa.


(foto: Päivikki Puutio - Ojala)
Tilanne oli päässyt näin pahaksi. Koira pudotti kapulan poskihampaittensa varaan, vaikka otteen pitäisi olla normaali, luja puruote.

Ohjaajan tyhmyydestä sakotetaan

15.06.2007

Tuon noudon korjausprojektin aikana suhteemme Humun kanssa on saanut aivan uusia ulottuvuuksia.
Kun yksi suuri stressitekijä on poissa koiran ja minun elämästä, vaikuttaa se melkein kaikkeen muuhunkin meidän keskinäisessä käyttäytymisessä.
Koiranlukutaito: Tavattoman helposti eksymme lukemaan esim. kapulaa purevan koiran käytöstä: ”Siinäpäs viriili, taistelutahtoinen koira”. Jeps, näinhän voi olla, mutta paljon voi olla myös pielessä.
Tarkemmin kun katsoo, koira yrittää jokaisella solullaan viestittää, ettei kaikki ole kohdallaan.
Se, mitä sen päässä myllää voi olla täyttä kaaosta.
Suurin syy miksi esim. Humu puri kapulaa, oli se, ettei koira tiennyt mikä on oikein! Toki sitä tuli äyskittyä ”ei pure! Hyi, ei pure!” koiran kiehuessa kapulan kanssa tuossa edessä.
Mitähän se auttoi? Tietenkin koira ajatteli: Nyt äijä sanoi: ” Älä sinä Evergrey`s Manota pure sitä noutokapulaa, säännöissä kielletään kapulan pureskelu, siitä menee pisteitä, oho olimpas minä typerä”…
Onneksi koira on sopeutuvainen eläin, ja ymmärtää korjata ohjaajansa virheet, kun sille tehdään selväksi, mistä on kysymys.
No ei tietenkään niin, että luetaan sille sääntökirjaa, samalla kun katsellaan televisiosta kotikatuja tai salaisia lehmiä. Eihän koira voi silloin keskittyä, kun on muuta tekemistä.
Selväksi tekeminen on pitkähkö prosessi, vaatii toistoja toistojen perään. Ja sitten vasta niitä toistoja tarvitaan, kun homma alkaa pelittää. saarnasi vk

torstai 13. joulukuuta 2007

torstai 6. joulukuuta 2007

Koirablogi on jälleen täällä!!!!

HARJOITUSPÄIVÄKIRJA TEKI COME BACK,IN!!
VAROITUS!!! VARNING!!!! ACHTUNG!!!!
TÄSSÄ BLOGISSA KERROTUT HARJOITUKSET, MIETTEET, KOMMENTIT KOSKEVAT
HUMU NIMISTÄ KOIRAA. EN KEHOITTAISI TEKEMÄÄN SAMOJA KOTIOLOISSA. EN
KEHOITA KOKEILEMAAN NOITA OMALLE KOIRALLA. EIKÄ POHDINTOJA KANNATA OTTAA NIIN
VAKAVASTI.
----- MUTTA PIENI VINKKI: TEHKÄÄ OHJELMA ESIM. HARJOITUKSESTA "NOPEASTI EDESTÄ
SIVULLE". MAALAISJÄRJELLÄ AJATELTU OHJELMA EI USEINKAAN OLE NIIN PIELEEN MENEVÄ, ETTÄ SIITÄ HAITTAA OLISI. JA KUN TARPEEKSI KAUAN OHJELMAA TOTEUTTAA, SE KANTAA HEDELMÄÄ. POUKKOILU KIKASTA TOISEEN EI OLE PARASTA MAHDOLLISTA KOIRAN KOULUTUSTA.----

keskiviikko 5. joulukuuta 2007

keskiviikko 28. marraskuuta 2007

Tuo voisi olla Hallikin.

Päivikki Puutio-Ojala vangitsi Humun hupihetken, 23.11.2007

perjantai 16. marraskuuta 2007

Minä. EVERGREY`S MANOTA

"Kojoottikontakti". Huomaa koiran korvat, ja häntä. Humun käyttämiä kirosanoja en kirjoita tähän ylös!. (foto: Päivikki Puutio-Ojala)
"Malinoiskontakti". Tosin hyvin lähellä "kojoottikontaktia". Ohjaaja käsillään on estänyt enemmän "malittamisen". (foto: Päivikki Puutio-Ojala)

Humu on oikea nimeni. Jotku näkevät minussa Kelju K. Kojootin näköä? En muista äitini kertoneen minun muistuttavan iso-isääni. (foto: Päivikki Puutio - Ojala)


KOIRABLOGI

(klikkaa nimeäni, pääset tutustumaan sukuni salaisuuksiin, ja iso-isääni)
Koiran nimi:
FIN11696/04
U
EVERGREY'S MANOTA
Synt:04.12.2003
Humu kilpailee pajä 3.
On yksi koulutustunnus ko. luokasta.
Tähän blogiin kirjaan 25.10.2007 alkaen Humun treenit. Jälki ja tottis.

Paljon on muutakin höpinää. Suurimmaksi osaksi spontaania pohdintaa, mistä mikin johtuu, tai ei johdu. Mukana paljon textiä, jonka sensuroisin jo seuraavan tunnin aikana, mutta joka voi kymmenen vuoden kuluttua tuntua, ahaa.. noinhan se menikin.
Pohdinnat ovat tarkoitettu vain minulle. Jos joku muu niitä lukee, en ota vastuuta niiden oikeellisuudesta. En siitä, että esitetyt teoriat toimisivat, edes käytännössä.
Joten kehoitan lukemaan avoimella mielellä! Niin avoimella, että toisesta korv... silmästä sisään, ja toisesta ulos. Nätisti sanoen.....

Jälkiharjoitus:
aika 25.10.2007

Tuuli etelästä puuskissa voimakasta. Lämpö n. 6 astetta.
Tein jäljen äestetylle multapellolle. n. 150 m. suoraa kulma vasemmalle n. 30 m suoraa kulma vasemmalle n. 150 m suoraa. Sillan ylitys josta kulkenut koira kaksi kertaa, ja kaksi ihmistä jäljen teon jälkeen. jäljen ikä vajaa 2. t.
Kapulat 2 ensim. suoralla. 2 toisella 2 sillan jälkeen lyhyellä matkalla nurmipellolla.
Makupaloja alussa joka askeleelle. Harveten loppua kohti. Vain muutamaan makupalaan kapulain välissä. Kapuloilla ei ruokaa.

Jäjelle lähtö: Humu käy aina kuumana ennen lähtöpaalua. Mutta otti nytkin rauhallisesti jäljen.
Jäljesti maavainuisesti ensimmäiselle kapulalle. Nopea maahan meno. Samoin toisella. Kulmassa tarkisti n. 3 metrin poikkeamalla. Vaikeuksia poikittaispellolla. Tuuli painoi n. 2 metriä sivuun. Mutta korjasi ennen toista kulmaa. Vastatuuli kulma meni paremmin. Kohtuullisen hyvää vastatuuli jäljestämistä, pari kertaa ajoi n. 1 metrin poikkeamia. Mutta korjasi nopeasti. Kapulat ilmaisi moitteettomasti.
Sillalla autoin harhajälkien yli. En halunut siinä koiraa paineistaa. Ajoi kohtuullisen hyvin n. 50 m pituisen nurmi-osuuden jossa kaksi kapulaa. Ilmaisut moitteettomat.
Jäljen arvosana: Myötätuuli osuus 9. kulma 6. sivutuuli osuus 5. kulma 8. vastatuuli osuus 8.
nurmi osuus 7. kapulat 9.5.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Tottis dognes hallissa.
25.10.2005

Alussa keskittymis vaikeuksia. Seuraamisessa kontakti paranemassa. Ei paineistu hallista eikä toisista koirista. Odotus osuudet vahvoja. Hyvä patoutuminen. arvosana 8.5.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Jälkiharjoitus
aika: 30.10.2007

Tuuli etelästä puuskissa kohtalaisen voimakasta. Lämpö n. 8 astetta.
Tein jäljen äestetylle multapellolle. n. 50 m suoraa kulma oik. ja kapula. 30 suoraa, kulma vaemmalle. n. 50 m suoraa kulma vasemmalle. kapula. n 30 m suoraa kulma oikealle. n. 40 m suoraa kulma oikealle. n. 30 m suoraa kulma vasemmalle. kapula. n 40 kaartoa keskisaralle, paluu jälkien päällä n. 20 m. kulma vasemmalle nurmipellolle. n 40 suoraa kapula. n. 70 m suoraa ja ojan yli metsään. n. 10 m. kapula. n. 70 m. ja kuutoskapula. Makupaloja satunnaisesti. Jäljen ikä vajaa 2 tuntia.

Jäljelle lähtö. Koira kävi kuumana, eikä rauhoittunut sataprosenttisesti paalulla. Epävarma hyökkäys jäljelle, jonka jälkeen jäljesti maavainuisesti. Ensimmäisellä kulmalla ohjasin koiraa, en päästänyt yli. Korjasi hyvin kulman. Kapulan ilm. epävarma. Toinen kulma, korjasin koiraa mutta vähemmän. Suoran jäljesti hyvin. Kolmas kulma, korjasin hieman, mutta nyt otti velä varmemmin. Ilmaisi hätäisesti kapaulan. Neljäs kulma, vieläkin parempi kuin kolmas, vain pieni korjaus taluttimella. Viides kulma ajoi hyvin vähäinen korjaus. Ei ilmaissut kapulaa. Kuudes kulma hyvä. Lievää kaartoa vasemmalle ajoin aika varmasti. Ilmaisi kapulan. Paluuperällä alkoi tarkistamiset. Päästin koiran irti, kiersi useita kertoja ympyrää.
Vielä tässä vaiheessa intensiivistä etsintää. Vihdoin löysi jäljen. Seitsemäs kulma, koira oikaisi pari metriä. Epävarmuuta tullessa nurmipellolle. Ei ilmaissut kapulaa. Ei löytänyt heti metsään menevää jälkeä, päästin irti, koira meni oikeasta kohdasta metsään. En ehtinyt perään. Meni kapulan yli.
Tuli kuutoselle, ilmaisi. Mutta olin niin kaukana, että koira otti kapulan suuhun ja toi vastaan.
Jäljen arvosanat: Lähtö. 7p. ensimmäinen suora. 9 p. kulma autettuna 7 p. suora sivutuuleen 8 p. kulma autettuna 7.5 p. suora myötäiselle 9 p. kulma autettuna 8 p. Sivutuuli suora 8 p. kulma autettuna 8 p. myötäinen suora 8 p. kulma autettuna 9 p. sivutuuli suora 7 p. kulma autettuna 9 p. vasemmalle kaartava suora 8 p. paluuperä 1 p. kulma 4 p. nurmiosuus 4 p. siirtyminen metsään 2 p. metsä osuus 9 p.
Kapuloilla ongelmia. Kapulat Pajeron pussista otettuja. Kapuloiden ilmaisu. 0-8 p. yht. 3 p.
Kommentti. Alussa levoton. Mutta rauhoittui jäljellä. Kesti kulmien korjaukset. Kapuloiden ilmaisu pitää tutkia.
Paluuperä liian vaikea, vetikö koira hapoille itsensä siinä vaiheessa? Metsässä taasen ajoi tarkasti ilman ohjaajaa loppuun asti. Hmmm???
Loppumiete. Ehkä paluuperän n. viidenminuutin hakeminen lannsiti koiran. Entäs Sysin juoksu?

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Jälkiharjoitus:
05.11.2007

Ilman lämpö: -4 astetta. kuuraa maassa.
Jäljen tein pienelle nurmipellolle. Pituus n. 70 m. Halusin nähdä, miten koira reagoi kylmään maahan. Lopussa keppi.
Lähtö odotus rauhallinen. Lähdössä tarkisteli maata, niin kuin siinä ei jälkeä olisi. Vaikka hyvin näkyvissä.
Mutta pari askelta otettuaan koira alkoi jäljestää, noin 10 cm korkealla nenällä. Mutta merkkasi hyvin askeleen. Nyt pieni epäilys, alkoiko ajaa näköjälkeä? Onneksi kapulailmaisu moitteeton.
Lähtö: 5 p. ajo 8 p. nenän korkeudesta yksi pois. kapula 9,5 p.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX


Tummennetut kohdat huomioita. Kursivoidut lisäharjoitusta

Tottelevaisuuskoulutus:
Seuraaminen. Havahduin Kalajoella, kun katselin bh-koetta sillä silmällä. Nuo koirathan eivät osaa seurata! Ainut hyväksyttävä oli Katariina Moilasen suoritus.
Samaa ongelmaa oli meidän kentällä sunnuntaina.
Heräämisen tuskaa lisäsi se, että omalla koiralla ei seuraaminen ole missään kantissa.
Mitkä tekijät tekevät hyvän seuraamisen:
Lähtö: 99% koirista lähtee virheellisesti. Ensimäiset pari askelta koira edistää! Suoralla ohjaaja korjaa koiran vartalo avulla oikeaan paikkaan!. Pahimmassa tapauksessa joutuu antamaan remmipakotteen, käskyn, taka – askeleen, pysähtymään.
Mutkat: Vasemmalle - Koira usein myöhässä, törmää, ohjaaja ohjaa polvella, koira väistää vasemmalle, koira kiertää ohjaajan. Ohjaaja hidastaa käännöksen jälkeen.
Oikealle: Laaja käännös, koira jää ohjaajasta. Ohjaaja hidastaa käännöksen jälkeen.
Täyskäännös: Laaja, ohjaaja törmää koiraan, ohjaaja kiertää koiran, koira odottaa kunnes ohjaaja on kääntynyt. Ohjaaja hidastaa käänöksen jälkeen.
Harjoitukset Humulla keskittyvät näiden ongelmien poistamiseen:



XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Tummennetut kohdat huomioita. Kursivoidut lisäharjoitusta
05.11 2007
Harjotuksia sisällä. Humun vahvistuminen auttoi seuraavan harjoituksen luomiseen. (Oskulle, nuorelle koiralle ei onnistunut).
Nimeän harj. Luottamusta vahvistava. Koira sivulle: Makupala oikeaan käteen. Vasemmalla kädellä lukitaan koiran kuono reittä vasten. n. 45 asteen kulmassa oikealle.
Koiran on pidettävä kuono ilman jännitystä ohjaajan käden alla. Onnistui nopeasti.
Foot käskyllä liikkeelle. Koiran on seurattava kuono painettuna reittä vasten. Parin askeleen päästä oikealla kädellä palkkio, kova kehu ja vapaa.
Jatkoin n. 5 kertaa tuvan poikki. Tavoitteena, ettei kädellä tarvitse pitää kuonoa, vaan se saa olla vapaana kuonon päällä.
En tiedä sopiiko kaikille koirille.
Mahtava yhteistyön tunne tuli kun homma alkoi luistaa.
Hyöty: Yhteistyö seuraamis paikan vahvistaminen.

Liikkeelle lähdön korjaaminen: Huomio. Kun lähdin vasemmalla jalalla, en saanut koiraan hallintaa!
(myytti vasemmalla lähtemisestä kumoutui)
Harjoitus: Koira sivulle. Hyvä kontakti. Kädet yhdessä edessä. Makupala molemmissa.
Käsky foot. Oikeajalka eteen. Koiralle ei, kun aikoi lähteä! Uusiksi, niin kauan, että koira ei värähdäkkään käskystä, ja oikean jalan liikkeestä
Vasta kun vartalo lähtee liikkeelle vasemman jalan mukana, koira lähtee.
Hyöty: Koira lähtee vasta liikkeelle, kun ohjaaja on jo liikkeessä. (entisessä koira lähti vasemman jalan mukana, ja oli auttamattomasti edessä.)
Voi olla, että tuo ajatus tuli päähän entisistä harjoituksista 80 luvulta.
En usko, että jättöliikkeet kärsivät tästä.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Tummennetut kohdat huomioita. Kursivoidut lisäharjoitusta
Tottisharjoitus
07.11.2007

klo: 10.00
lämpötila –1 astetta. Puolipilvistä.
Harjoituksen kesto 24 min.
Varusteet: harj.liivi. patukka. makupaloja.
Harjoituksen tarkoitus:
Koiran ja ohjaajan yhteistyön parantaminen. Seuraamisen tiiviys. Koiran ja ohjaajan keskittymiskyvyn parantaminen.
Harjoitus tapahtui postinhaku reisulla.
Koira oli saanut kevyen aamuateria n. puolitoistatuntia sitten. Oli vapaana ulkona ennen lähtöä n. 15 min.
Koira kiihtyi selvästi harjoitusliiveistä.
Mutta kiihtymystaso laski, kun turhautin koiraa pitkillä odotuksilla. Onneksi sain estettyä koiran patoutumisen katselemalla pilviä ja olemalla Eerikki.
Turhautumisajat: laskin n. 20 neen.
Kentällä koira oli alusta alkaen yllättävän kootussa tilassa. Ei hajonnut käytännössä kertaakaan. +
Kuonoseuraamisessa alussa pientä kapinointia, mutta rauhoittui kun pääsin silitys vaiheeseen. - +
Tein nyt ”analyyttisen” päätöksen mitä haluan Humun seuraamiselta? Nimesin sen Kojoottiseuraamiseksi / kojoottikontakti. Vastakohtana malinoiskontakti.
Miksi? Se on mielestäni Humun parasta alaa. Jos vaadin ma kontaktin, humu nostaa rumasti päätään, veytää kaulaa ja edistäminen alkaa.
Analyysi kojoottiseuraamisesta: Koira on hyvin kootussa tilassa. Lievästi paineen alla. Pää vinossa ohjaajan polvea myötäillen. Kiroilee mielessään. Silmissä ilme: Kun saisin rouhaista tuota polvea niin voi veljet. Koira tekee tiiviit käännökset.
Pari kertaa koira alkoi tarjota malinois kontaktia. Mutta en hyväksynyt sitä.
Nyt tuntuu, että olemme hyvällä alulla.
Uskalsin jo hieman paineistaa koiraa häiriöllä. Asetin kontakti alustan niin, että koira luuli sitä eteenmeno paikaksi. Kesti tämän! Palkitsin koiraa makupaloilla, ja kun oli jo ruokaa saanut, pysyi sekin hallinnassa.
Otin liik. istumisen. maahan menon. Seisomisia ennen kontaktipintaa ja pinnalle.
Miksi ennen: Koira selvästi paineistuu, kun lähestymme pintaa. Sille tulee kiire päästä sille.
Nyt eliminoin tämän vaatimalla tiukkaa seuraamista, pari kertaa kuonoseuraamista. Ja otin ainakin viisi seisomista ennen kun olimme pinnan luona. Seisomisen jälkeen koiran sivulle kiinteästi jalka koiraa vasten ja lasku kahteenkymmeneen.
Lopuksi otin vielä seuraamista kaikissa muodoissa. Kuono – kuono silityksellä – makupalat käsissä jotka edessä. – kädet takana. Tämä harjoitus meni nappiin.
Kuonoseuraamisessa opetin koiran ottamaan vasempaan käteen, (joka tukee kuonoa) piilottamani makupalan. Tällöin ei seuraaminen keskeydy lainkaan.
Kentän ulkopuolella heitin patukan, josta koira ei tiennyt mitään. Annoin juosta vähän aikaa, ja kantaa autoon.
Talutinta en käyttänyt lainkaan. Pakote oli sanallinen Ei! Mutta taisi jäädä yhden käden sormin laskettavaksi.
( episodi joka pysähdytti Humun kehityksen pitkäksi aikaa: Kokeilin viime syksynä yleisessä käytössä olevaa tapaa: Koira taluttimessa, kun tarkkavaisuus katoaa, pakote, käännös oikeaan vapautus. Vasta syksyn kisojen jälkeen uskoin menneeni metsään ja pahasti. Tämä vain opiksi ja ojennukseksi itselleni).
Koira on vahvistunut selvästi jo muutaman päivän aikana.
Tila seuraamisessa. Lauma n. 70 %. saalis n 20 % agressio jee!! n. 10 %. tuo viimeinen jee sitä, jos tuo 10 % puuttuisi, olisi harj. pitänyt lopettaa vähintään puolessa välissä.
Pisteet:
Valmistautuminen harj. 7.0
Kentälle meno 8.5
Koossa pysyminen 9.0
kojoottikontakti 9.0
jättöliikkeet 9.0
seuraamisen tiiviys 10.0
keskittymiskyky 9.0
yhteistyö 9.0
läheisyyden tunne 10.0

Seuraava harjoitus hyvin saman kaltainen. Otan ehkä noudon harjoituksen keskellä, ja havainnointia siitä miten koira palautuu saalisvietin noususta.
Häiriötä voisi olla jo enemmän.


XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX


Tummennetut kohdat huomioita. Kursivoidut lisäharjoitusta
Tottisharjoitus 08.11.2007
klo: 10.12

lämpötila: -3 astetta. Kuuralunta maassa ja ripotteli hieman taivaalta
Aiheutti kentän alustaan tahmeutta. Käännöksistä ei saanut teräviä. (katso yhteistyö läheisyys. Koira ”suojeli ohjaajaa”) Liukkautta ei ollut.
Harjoituksen kesto: 35 min. Yksi tauko välillä.
Varusteet: Harj. liivit. patukka. talutin. Makupalat: Oikeassa taskussa pienempikokoiset kana-riisi nappulat, käytin liikkeessä palkitsemiseen. Koira saattoi syödä vauhdissa. Vasemmassa taskussa Energia nappuloita. Niistä koira pitää enemmän, palkitsin pysähdysliikkeissä.
Harjotuksen tarkoitus: Yhteistyön parantaminen. Koiran ja ohjaajan palautuminen viettien vaihdoissa. Lievien häiröiden alla työskenteleminen. Koiran keskittyminen edellisen liikkeen jälkeen.
Harj. Postinhakureissulla.
Koira saanut kourallisen napuja aamulla: Oli ulkona ennen lähtöä n. 15 min.
Otin autosta taluttimeen. Koira näki patukan laiton taskuun. Ei eroa eiliseen.
Näki kun hain noutokapulan mökistä. Hyvin pieni reagointi. (kapula hyppytelineen päälle)
Kehään mennessä irroitin taluttimen.
Otin kuonoseuraamista n. 20 askelta. Yksi palkka kuonoa pitävästä kädestä. Silitysseuraamista kehän päähän asti. Palkka.
Seuraamisia otin n. 10 min.
Palkkasin harvoin.
En nostanut viettiä.
Pysähdyksissä pari kertaa palkka.
Arvostelu: Tiivistä, tarkkaa seuraamista. Ei irtoa ohjaajasta. Nopeat pysähdykset. Viettitasapaino hyvä. Ohjaajalla vaikeuksia raskaan maaston kanssa.
Jättöliikkeitä otin liik. istumisen. Maahan menon ja luoksetulon.
Sekä palatessa kävely ja juoksuseisomisia n. 10 kpl. Koiralle menon jälkeen laskin kahteenkymmenen ja perusasento. Ei palkkaa.
Arvostelu: Istuminen nopea. Odotus rauhallinen. Maahanmeno kohtuullisen nopea. Rauhallinen n. 4 m pitkä luoksetulo. Suora etu. Nopea siivulle.
Seisomiset onnistuivat kaikki. Pari kertaa otin kontakti pinnalle. Nyt ei paineistunut pinnasta. Kerran koira istui n. kymmenellä.
Seisomisen lopun vahvistamista:
Korjasin uudelleen ylös ja laskin kahteenkymmeneen. Häirisin jokaisessa koiralletulossa koiraa painamalla ja tökkimällä jalalla kylkeen. Kestää yllättävän hyvin. Istumisen jälkeen ei palkkaa. (koira oppinut istumalla saamaan palkan). Liian makupala automaattitoimintaa. tukkapöllyä.
Seuraavaksi otin noutoja n. 20 kpl. Heittomatkat vaihteli metristä 30 metriin. Odotuksilla ja ilman. Sen jälkeen viisi toko hyppyteline noutoa.
Arvostelu: Nopeat noudot. Pureskelee kapulaa, joka vähenee noutojen lisääntyessä. Pari viimesitä noutoa jo ilman paineita.
Hyppynoudoissa ei paineistunut kapulaan juuri lainkaan. Ilmavat hypyt. Luovutukset tiiviit. Hyvät sivulle menot.
Tämän jälkeen otin tauon. Annoin koiran juosta vapaana, ilman patukkaa.
Tauon jälkeen otin vain seuraamista. Käytin hyppytelinettä ja maahan heittämääni noutokapulaa henkilöryhmänä. Nyt en ottanut kuin kymmenisen askelta kuonoseuraamista.
Sen jälkeen otin sahanteräkuviota, josta muutin vielä Orsian teräkuvioon. (selite) Noin kolmemetriä vinosti eteen, piikki, kolme piikistä. Sama kolme kertaa, stten vain metri eteen piikki. Takaisin. Sama kaksi kertaa. Ja alusta.
Koira teki mielestäni hyvää työtä. Henkilörymässä ei paineistunut hyppytelineen kiertämisestä, eikä kapulan kiertämisestä silloin kun koira oli kapulan ja minun välissä. Siis pyörin vasemmalle.
Mutta oikealle pyörimisessä alkoi tarjota malinoiskontaktia. Käänsin pyörimis suuntaa.
Malinoiskontaktia tarjosi myös hitaassa kävelyssä. Syvältä oikealta palkkaaminen vähensi sitä.
Palkkasin patukalla kehän ulkopuolella. Sai juosta ja kantaa autoon.
Olin erittäin tyytyväinen harjoitukseen.
Miksi näin pitkä? Tauko katkaisi sopivasti.
Ja voi olla etten ota Humua dognes halliin niin on harjoitukset kuitenkin pulkassa.
Tila seuraamisessa, vaikka häiriö kapulan muodossa. Lauma. 70%. saalis 20 %. agr. 10 %.

Valmistautuminen harj. 8.0
Kentälle meno 8.5
Koossa pysyminen 9.0
kojoottikontakti 9.0
jättöliikkeet 9.5
seuraamisen tiiviys 10.0
keskittymiskyky .8.5
yhteistyö 8.5
läheisyyden tunne 9.5

Seuraavalla jää noudot pois. Lisään vielä häiriötekijöitä. Nyt jo kyllä vaikeaa yksin keksiä, mutta Osku takahäkissä voi olla hyvä apu.
Seuraamisissa lisää sahanteriä. Orsia kuvio hyvä, mutta timantti Orsia voi olla vielä parempi.
Kehänauhat aktivoi koiraa, niitä kohti ajan ensikerralla ja nopea täyskäännös.
Tuotakaan en olisi muistanut, jos ei tätä blogia olisi joka panee pohtimaan asioita.

Miten vaikuttanut Humuun. Itsevarmempi kotona. Sisäharjoituksiin rauhallisempi varmempi ote.
Kapulan tuonti sisällä ei paineista enää niin paljoa.
Ei siedä Oskua harjoituksia katsomassa.


XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Tummennetut kohdat huomioita. Kursivoidut lisäharjoitus
Tottisharjoitus
09.11.2007

klo: 10.24
lämpötila +3 astetta. vesisadetta.
Harjoituksen kesto 34 min.
postinhakureissu
Varusteet: Harj. liivit. patukka. talutin. Makupalat: Oikeassa taskussa pienempikokoiset kana-riisi nappulat, käytin liikkeessä palkitsemiseen. Koira saattoi syödä vauhdissa. Vasemmassa taskussa Energia nappuloita. Niistä koira pitää enemmän, palkitsin pysähdysliikkeissä.
Harjoituksen tarkoitus viettitasapainon tarkkailu. Jättöliikkeitten vahvistaminen. Seuraamisessa viettitilan tarkkailu.
Toiminta lievän häiriön alla.
Osku oli autossa, jonka takaovi auki. Auto peruutettu kehän laidan viereen.
Patukan otin samalla autosta kuin koirankin.
Aloitin kuonoseuraamisella, jatkoin silitysseuraamisella. Palkitsin vasemmalla.
Sen jälkeen tein heti orsia timantin koko kentän pituudelta.
Ja suora seuraaminen takarajlta. Vietti nousi malinoisiin. Ehkä seisonta alusta syynä.
Toistin orsiat pari kertaa.
Arvostelu: Koiran vietti nousi hieman liikaa. Tarjosi malinoista muutaman kerran. Seuraaminen tiivistä. Nopeat käännökset. Vietin nousut lievä ongelma.
Sitten jättöliikkeet kolme kertaa peräkkäin.
Arvostelu: Istumiset nopeita. Maahanmenot juoksusta kohtalaisen nopeita. Otin kolmannella kerralla luoksetulon maasta. Seisomiset varmoja.
Otin kolmalla kerralla luoksetulon seisomisesta.
Koiralle meno seisomisen jälkeen varmistuu koko ajan. Otin seisomiset ennen kontaktipintaa, ja viimeisen pinnalle.
Poiketen ohjelmasta otin noutoja n. 10 kertaa. Edistystä edellisestä.+
Hyppynoudossa heitin tahallani erittäin vinoon, koira yritti oikaista. Sain paineistettua sen kieltämällä aina kun yritti oikaista.
Arvostelu: Noudot olivat koottuja. Suora eteen tulo. Vähäistä painetta kapulaan.
Kun hyppäsi yli oli paine korkealla. Mutta kapula ote oli yllättävän puhdas+
Arvostelu: Kesti hyvin paineistamisen. Kokosi itsensä hyvin kapulan tuontiin.
Loppu ajan otin seuraamisia. Vietti oli aavistuksen liian korkealla. Otin orsian kaksi kertaa. Kiersin kehän laitoja pitkin kaksi kertaan.
Arvostelu. Tiivistä, hyvät käännökset. Nopeat istumiset. Tarjosi malinoista muutaman kerran.
Huomioita: Kääntyminen vasemmalla, jos käännyt vasemman kengän varassa koira tekee tiiviin työn. Mutta oikean varassa on tiiviydessä toivomista.
Oikealla käännyttäessä, oikean jalan varassa kääntymien tiivistää, vasemman varassa irtauttaa.
Mutta harjoituksena voi käyttää molempia, ja huolehtia siitä, että koira on tiivis aina.

Kokonaishuomioita. Nyt on käännekohta. Koira hakee ja taistelee sen puolesta, että voisi viettien nostolla hallita tilanteita. (Hyvän koiran merkki) . Jos nyt herpaannun on astuttu aimo askel taakse.
Lisähuomio: Osku ei vaikuttanut mitenkään Humun toimintaan, vaikka tuumasi muutaman kerran pistää häkin säpäleiksi. Huusi ja riehui.

Valmistautuminen harj. 8.0
Kentälle meno 9.0
Koossa pysyminen 9.0
kojoottikontakti 8.0
jättöliikkeet 9.5
seuraamisen tiiviys 10.0
keskittymiskyky .9.0
yhteistyö 9.0
läheisyyden tunne 10

Seraavassa harjoituksessa saatava vielä enemmän koira hallintaan. Viettitasapainon tarkkailua suurennuslasilla.
Viettien vaihtoa lyhyemmillä jaksoilla.
Koiralle painetta noudoilla, seuraamisten hitailla osuuksilla.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Jälkitreeni 09.11. 2007

Jäljen teko: Klo 14.30
Jäljen ajo: Klo 16.15
Jäljellä Jahti-Vahti kana-riisiä. Alussa parin metrin vanoja mutama. Sitten pieniä kasoja siellä täällä. Mutkia en vahvistanut napuilla. Enkä kapuloita.
Alussa heikkoa sadetta, joka muuttui jäljen vanhetessa runsaaksi, jatkui samanlaisena ajon aikan.
Tuuli kaakosta. Voimakasta lievästi puuskaista.
En päästänyt Humua autosta kuin valjaissa. Koira pysyi kootussa tilassa. Ei kannata juoksuttaa ennen jälkeä.

Jälki lähti multapeltoa sivuvastaiseen. Noin 70 m. Suoralla kapula.
Lyhyt paalulla istuminen. Lähetin Eerikkinä. Lähti kohtalaisen hyvin. Söi naput. Jatkoi tarkasti kapulalle. Nopea ilmaisu. Palkitsin napulla. Kun otin kapulaan koira lähti.
lähtö: 9 p.
ensim. suora. 8.5 p.
kapula: 9 p.

Kulma vasempaan jonka vahvistin tallaamalla. Suoralla kaksi kapulaa. Tuuli oik. takaa. n. 120 m.
. Oikaisi kulmassa n. puoli metriä. Otti tarkasti seuraavan suoran alun. Hyvä kapulailmaisu. Palkitsin napulla, ja otin kapulan. Koira hätäili jäljelle. Ennen kolmatta kapulaa koira otti jonkin harhahajun, joka olisi keskeyttänyt kilpailujäljen. Mutta paikkasi lopulta. Kolmas kapula hyvä ilmaisu. Nyt otin ensin kapulan ja palkkasin sitten. Tällä suoralla tuli muutama muukin poikkeama, tuntui kuin olisi ollut joku harhajälki? Kissa?
Suoran alkuosuus: 7.5 p.
Kapula: 9 p.
Suoran keskiväli 3 p.
Harhan selvitys. 7 p.
kapula: 9.5 p.





Multapellolta jälki kääntyi n. 140 astetta oikealle. Piikki ei ollut terävä, vaan parin metrin oikaisulla.
Loiva piikki meni hyvin. Selvitti nurmen alun hyvin. Pääsi rytmiin kiinni.
Loiva piikki: 9 p
Nurmen alku: 8.5 p.


Jälki jatkui leikattua nurmipeltoa n. 130 m. Suunta oli melkein vastatuuleen. Saran nurkasta nurkkaan. Kedolla oli n. 3 cm paksuudelta vettä melkein kauttaaltaan. Kaksi kapulaa.
Jäljesti olosuhteet huomioon ottaen hyvin. Vähäisiä tarkistuksia raiteitten suuntaan.
Ilmaisi kapulan hyvin, vähän väisti syvintä vettä. Viides kapula myös hyvä ilmaisu. Kysyi minulta joko tämä on viimeinen. Jouduin käskemään jäljestää.
Keskiosuus: 7.5 p.
Loppuosuus 8.0 p.
Kapula: 9.0 p.
Kapula: 9.0 p.


Saran päässä jälki kääntyi kulmana vasemmalle seuraten isoa ojaa. Tämä osuus oli alussa tyvenessä.
Tyveneeseen tullessa koiralla vaikeuksia. Mutta selvitti kulman ilman suurta poikkeamaa.
Kulma: 7 p.
Ojan vieri: 7 p.
Lopussa jälki kaartoi loivasti oikealle. Nyt tuuli vastaan. Kuutonen n. metrin päästä tieojasta. Tämän osuuden pituus n. 60 m.
Tyvenestä tullessa tuuli painoi hajua vasemmalle, koira tarkisti, mutta palasi jäljelle ja ilmaisi kuutosen täydellisesti. Oli jäljen suuntaisena kapula jalkojen välissä Hyvin kootussa rauha tilassa. Irroitin liinan ja palkitsin koiran kuutoskapulalla.
Tuuliosuus: 7.0 p.
kapula: 10 p.

Huomioita:
Humu ei ollut nälissään. Mutta pysyi yllättävän kootussa tilassa. Vaikka tuli harhan paikauksia, ei nostanut kertaakaan kuonoa ylös.
Tämä on ollut Humun suurin puute. Kun on tullut vaikeuksia, on nostanut pään ylös, yrittänyt katseella hakea apua? Ja hieman paniikissa kierrellyt laukkaamalla n. 40 m säteellä. Löytänyt kyllä useimmiten jäljen, ja jatkanut. Nyt oli tämä ominaisuus / vika poissa!
Siksi annan Humulle korkean arvosanan jäljen ajosta.
Ilma oli ”koiran ilma” Vettä tuli tuulen mukana hämärtyvässä iltapäivässä.
Tähän olisi vaikkapa hyvä päättää tämän kesän jälkitreenit.
Eräs tekijä joka on ehkä jäänyt liian vähälle huomiolle: Minä luotin nyt koiraani. Olin itsekin kootussa tilassa. Näköjään koira on paljon tietävämpi kun tiedämmekään!!!!!!

Tiedä häntä, jos kelit jatkuu niin jälkiä tehdään!
Myös Päivikin ajatukset olivat saman suuntaiset. Tico teki fantastisen jälkityön. Sen kapulailmaisut ovat parantuneet huomattavasti.
Bubballe, nuorelle koiralla tämä alusta oli vaativa.
Tavattoma hyvä nenä, ja keskittymis kyky. Loistava lahjainen koira.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Tummennetut kohdat huomioita. Kursivoidut lisäharjoitus
Tottisharjoitus
11.11.2007

klo: 10.25
lämpötila +1 astetta. lumihötyä maassa.
Harjoituksen kesto 14 min.
treeneihin menossa
Varusteet: Harj. liivit. patukka. talutin. Makupalat: Oikeassa taskussa pienempikokoiset kana-riisi nappulat, käytin liikkeessä palkitsemiseen. Koira saattoi syödä vauhdissa. Vasemmassa taskussa Energia nappuloita. Niistä koira pitää enemmän, palkitsin pysähdysliikkeissä.
Harjoituksen tarkoitus. Yhteistyön vahvistaminen häiriön alla. (ennakoin että treenareita tulee kentälle pian ja saan häiriöitä Humulle)

Menin Pajerolla. Sysillä juoksu parhaimillaan Humu reagoi kotona siihen.
Oli hyvin vietikkäässä tilassa kun laitoin autoon.
Sama tila jatkui kun otin autosta. Pajero aktivoi enemmän kuin Toyota.
Vein kentälle taluttimessa. Humu seurasi yllättävän rauhallisesti, en vaatinut sivulle. Sai kävellä edessä mutta talutin löysällä.
Kehän reunassa irroitin taluttimen.
Aluksi oitin kuonoa n. 20 m kaksi palkaa vasemmasta. Sitten silitystä saman verran, palkat oikealta.
Otin orsioita kentän yli. Täyskäännös kehä nauhalla.
Lumeen jäi hyvin jäljet, joista näkyi olivatko piikit teräviä.
Otin liik. istumisen, palkkasin oikealla. Juoksusta maahan meno, palkkasin. Luoksetulo eteen ja siitä sivulle. Palkkasin molemmat.
Seisominen juoksusta ennen kontakti pintaa. Koira jäi vähän vinoon. Koira oli varmassa tilassa kun menin sivulle. Laskin kymmeneen.
Sen jälkeen otin seuraamista. Olli saapui. Jatkoin orsioita ja muutaman pitkän, sekä pari istumista.
Kytkin koiran ja vein autoon. Ei katsonutkaan Ollia!
Arvostelu: Koira kokosi heti itsensä kun menimme kehään. Kuono meni hyvin, silitys erittäin hyvin.
Piikit tiiviitä. Pari kertaa tarjosi malinoista. Palkkasin alhaalta.
Nopea istuminen.
Nopea maahan meno. Palkka liian eteen otti nousemalla ylös. Meni takaisin maahan.
Luoksetulo, vaudikas. Liukas pinta aiheutti törmäämisen.
Seisominen ei aivan nappi. Ehkä kehänauha häiritsi. Ajauduimme ennen käskyä melkein sen alle.
Mutta odotus osa oli erinomainen.
Seuraamisten toinen osuus oli erinomainen. Koira ei reagoinut Olliin lainkaan. Tarjosi pari kertaa jälleen malinoista.
Autoon vienti erinomainen.
Huomioita: Olen painottanut usein kokeissa sitä, että koiran ”tule tule” houkuttelu seuraamaan ei tuota tulosta.
Kuitenkin olen houkutellut koiraa ottamaan kontaktia itseeni! Ei tulosta.
Nyt en ”tavallaan” anna koiran ottaa kontaktia, (malinois). Koira hakee patoutumista! Ja samalla parantaa seuraamista ja kojoottia koko ajan. Nyt pitää sanoa Jeeeee!!
Tämä huomio ehkä tämän hetken tärkein!!!






Valmistautuminen harj. 7.0
Kentälle meno 9.0
Koossa pysyminen 10
kojoottikontakti 9.0
jättöliikkeet 9.0
seuraamisen tiiviys 10.0
keskittymiskyky .9.5
yhteistyö 9.5
läheisyyden tunne 10

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Tummennetut kohdat huomioita. Kursivoidut lisäharjoitus
Tottisharjoitus
12.11.2007

klo: 10.25
lämpötila -2 astetta. lumihötyä maassa.
Harjoituksen kesto 13 min.
treenit, Päivikki ja Niina mukana.
Varusteet: Harj. liivit. patukka. talutin. Makupalat: Oikeassa taskussa pienempikokoiset kana-riisi nappulat, käytin liikkeessä palkitsemiseen. Koira saattoi syödä vauhdissa. Vasemmassa taskussa Energia nappuloita. Niistä koira pitää enemmän, palkitsin pysähdysliikkeissä.
Harjoituksen tarkoitus työskentely häiriön alla.
Talutin irti kehään mennessä.
Otin seuraamisharjoituksian kuonolla alussa. Tavallista sahaa ja pysähdyksiä. Orsiaa kentän mitan.
Henkilöryhmää kiertämällä. Taasen seuraamsta kuonolla ja ilman.
Lopuksi vino hyppy telineen yli ja palkkasin kehän ulkopuolella, annoin juosta ja kantaa autoon.
Osku myös Pajerossa.
Arvostelu: Koira reagoi voimakkaasti Päivikkiin ja Niinaan.
Vinkumista ja levottomuutta. Ei keskittynyt juuri lainkaan.
Muistaa joitan viimekesän harjoituksia, kun Päivikki oli mukana, ja koiralta petti jättöliikkeissä kontrolli? Nyt vähän samanlaista käytöstä.
Huomioitava harjoitteissa.

Valmistautuminen harj. 7.0
Kentälle meno 7.0
Koossa pysyminen 7
kojoottikontakti 8.0
jättöliikkeet
seuraamisen tiiviys 8.0
keskittymiskyky .6.5
yhteistyö 7.5
läheisyyden tunne 8

Huomioita harjoituksessa. Koira pelaa jo yksin harjoitellessa. Mutta tänään häiriöt niin suuria, ettei keskittymiskyky vielä riittänyt.
Hyvä huomata tässä vaiheessa. En usko, että mikään harjoitteen muuttaminen tilannetta korjaa. Ainut tapa on saada häiriöitä kentälle.

Seuraavan harjoituksen tavoite ja suunnittelu:
Tavoitteena koiran pysyminen koottuna yllättävissä tilanteissa, ja häiriön alla.
Harjoitus: Seuraamisia, patukan heittäminen yllättäen koiran näkökenttään. Koiran pitäminen koossa. Olisi hyvä olla toinen patukka kentän ulkopuolella, johon koiran voisi käskeä, palkkioksi.
Hmmm….voisi tehdä tuon heiton patukalla, ja antaa koira purra hihaa kehän ulkopuolella.
Tässähän tapahtuisi nopeita vietin vaihtoja, jotka Humulle ainakin hyväksi.
Kuormittaa toisin aika rankasti koiraa. Täytyypä kokeilla.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Tummennetut kohdat huomioita. Kursivoidut lisäharjoitus
Tottisharjoitus
13.11.2007

klo: 10.45
lämpötila -2 astetta. lumihötyä maassa.
Harjoituksen kesto 22 min.
postinhakureissu.
Varusteet: Harj. liivit. patukka. talutin. Makupalat: Oikeassa taskussa pienempikokoiset kana-riisi nappulat, käytin liikkeessä palkitsemiseen. Koira saattoi syödä vauhdissa. Vasemmassa taskussa Energia nappuloita. Niistä koira pitää enemmän, palkitsin pysähdysliikkeissä.
Harjoituksen tarkoitus työskentely häiriön alla.
Talutin irti kehään mennessä.

Koira ulkona n. 15 min. Ennen kentälle lähtöä. Otin suojahihan Pajerosta, ja koiran nähden laitoin Toyotaan.
Hihan asetin maahan kehän portille.
Patukka oli taskussa. Otin seuraamisia kaikilla muodoilla. Normaalista heitin patukan viistosti eteen vasemmalle. Koira reagoi siihen, ei kuitenkaan irronnut seuraamisesta. Täyskäännös ja nopeaa seuraamista hihalle, potkaisin sen liikkeelle ja koiralle käsky.
Kiersi Toyotan hiha suussa. Irti käskyllä meni maahan ja irroitti.
Uudelleen seuraamiset. Koira oli huomattavasti korkeammassa vietissä. Meinmme patukalle ja laitoin taskuun.
Pidin malinois seuraamisen alhaalla palkkioilla. Otin henkilöryhmää hihalla. Vasemmalle kierto onnistui hyvin. Oikealle??? koira tuijotti kiinteästi hihaa???
Otin jättöliikkeet. Istuminen kilpailuliikkeenä. (valitettavasti jouduin varmistamaan istuiko koira. Joten ei aivan kilpailullinen liike) Istuminen oli hyvin koottu ja nopea. Jätin 30 ask.
Koira koottuna ja rauhallisena odotti. Palkkio n. 5 sek. kuluttua. Maahan meno voi luokan säännöllä.
Nyt meni nopeasti alas. En palkinnut. Luoksetulo suora ja varma. Nyt ei törmännyt. Seisominen juoksusta hyvä. Ei erinomainen pieni liikahdus käskyn jälkeen. Odotus varmaa, ja koiralla olin 10 sek. sitten istumaan. Tekikö hiha, kun painetta ei ollut lainkaan. (Oliko koiran kiinnostus hihassa.?)
Tein jälleen samanlaisen harjoituksen kuin alussa, nyt koira oli paljon kiihkeämpi kun meni hihalle. Kiersi taasen tojota, irroittaminen ei yhtä terävä kuin ensimmäisellä kerralla.
Otin vielä seuraamista, kun haimme patukan. Kehän ulkopuolella otin parit purut.
Ensimmäinen puru oli liian kiihkeä, levoton. Toinen oli paljon parempi.
Arvostelu: Ensimmäinen seuraamisosio. Koira hyvässä vietissä, en näe seuraamisen tekniikassa paljoa parantamista. Koira on tiivis, käännökset tiiviit, paikka on hyvä.
Hihaan vapauttaminen ei auttanut harjoitusta muuta kuin olemalla häiriötekijänä. No, viettiä piti kyllä korkeammalla.. Mutta sen saan muutenkin ylös. Hyvä häiriötekijä.
Arvostelu jätöt: Istuminen nopea, rauhallinen. Maahanmeno nopea, rauhallinen odotus.
Hyvä ”tukeva” luoksetulo. Vietikäs? sivulle meno. Ehkä hiha teki siitä tuollaisen?
Seisominen arvosana erittäin hyvä. Odotus erinomainen.
Seuraavan osion seuraaminen ei poikennut edellisestä. Olin tyytyväinen että teki molemmat seuraamiset samanlaisella vietillä. Vaikka välillä oli nostettu korkealle vietille.

Johtopäätös. Hiha ja patukka eivät ole koiralle ”häiriötekijöitä” samalla lailla kuin esim. Päivikki ja Niina olivat. Päätös. Henklöitä on saatava vähitellen harjoituskentälle.
Mutta mitä enemmän harjoittelee sitä varmemmaksi kaikki tulee, myös ilman häiriöitä.

Valmistautuminen harj. 8.0
Kentälle meno 9.0
Koossa pysyminen 9.5
kojoottikontakti 9.0
jättöliikkeet 9.0
seuraamisen tiiviys 9.5
keskittymiskyky 9.0
yhteistyö 9.5
läheisyyden tunne 10


Hiha ei ole välttämätön palkintona kentän ulkopuolella. Häirötekijänä kyllä. Palkintona paras on tällähetkellä patukan kanto autoon. Lähestymme päämäärää… Pitkä yeahhhhh…..
Nyt annoin kantaa hihan autoon, ei yhtä tehokas, koska ei voi hypätä se suussa häkkiin.

Seuraava harjotus: Seuraamista, jos häiröitä niin hyvä. Noutoja, joiden jälkeen seuraamista, ja kokeilu, miten vietin saa nopeasti tasapainoon noudon jälkeen.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX



Tottisharjoitus
14.11.2007
klo: 12.45
lämpötila -4 astetta. lumihötyä maassa.
Harjoituksen kesto 18 min.
Rannanperän piha ja tie.
Varusteet: Takki patukka. talutin. Makupalat: Molemmissa taskuissa.
Harjoituksen tarkoitus työskentely häiriön alla.
Talutin irti.

Osku jäi autoon. Otin Humun autosta ja kytikin.
Odotin n. puoli minuuttia ja talutin irti. Seuraamisia pihalla, läheisellä tiellä, jossa istumisia. Ja patukalle henkilöryhmää. Sitten patukka taskuun ja uudelleen seuraamisia.
Lopussa heitin patukan koira toi, annoin rauhan, niin ettei purrut. Patukka irti, ja koiran pään yli heitto. Näitä viisi kappaletta.
Arvostelu: Koira on kehittynyt valtavasti viime kesästä, jolloin viimeksi harjoittelin samassa paikassa. Silloin vaikea päästää irti, koska koira ei ollut hallinnassa. Nyt ei ottanut paineita oudosta
paikasta. Henkilöryhmässä teki saman kuin hihalle. Vasemalle meni hyvin, oikealle tuijotti patukkaa?
Seuraamiset jälleen tiiviitä. Patukan heitossa ensimmäisessä paineistu, mutta loput yllättävän hyvin.

Valmistautuminen harj. 8.0
Kentälle meno 9.0
Koossa pysyminen 9.5
kojoottikontakti 9.0
jättöliikkeet
seuraamisen tiiviys 9.5
keskittymiskyky 9.5
yhteistyö 9.5
läheisyyden tunne 10

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Tottisharjoitus
15.11.2007

klo: 19.
lämpötila 16 astetta kokolattiamatto
Harjoituksen kesto 28 min.
Dognes halli
Varusteet: koulutusliivi patukka. talutin. Makupalat: Molemmissa taskuissa.
Harjoituksen tarkoitus työskentely häiriön alla.
Talutin irti n. 1 minuutin kuluttua

Kun tulimme halliin ei Humu paljoa reagoinnut. Kokosi itsensä yllättävän nopeasti.
Kuonoseuraamista n. 10 m. Ja Humu oli heti valmiina.
Seuraaminen oli tiivistä. Ei ottanut häiriöitä muista koirista. Seurautin Nooran koiran hännän päältä. Ei reaktioita. Otin orsioita. Henkilöryhmää lopussa.
Jättönä istumisen ja maahan menon. Siitä luoksetulo pimeään keittiöön. Seisomisen takaisin tullessa.
Palkkasin vain makupaloilla. Patukka oli taskussa koko ajan.
Arvostelu: Koira seuraa tiiviisti. Ei reagoi häiriöihin. Istuu nopeasti.
Nopea istuminen. Hyvä maahan meno. Hyvä luoksetulo, ei törmännyt. Hyvä seisominen. Kesti hyvin koiralle menon. Erittäin hyvä henkilöryhmä.
Jäi positiivinen kuva koiran käyttäytymisestä. Harjoitukset ovat tehneet tehtävänsä. Hallissa voi käydä, mutta lähinnä harjoitukset kannattaa tehdä ulkona. Ehkä kirkolla olisi hyvä käydä joskus treenaamassa. Ja Kiltan kentällä.


Valmistautuminen harj. 8.5
Kentälle meno 9.0
Koossa pysyminen 9.5
kojoottikontakti 9.0
jättöliikkeet
seuraamisen tiiviys 9.5
keskittymiskyky 9.5
yhteistyö 9.5
läheisyyden tunne 10
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX



Tottisharjoitus
16.11.2007

klo: 13 ja klo 15.
lämpötila 10 astetta ja –2 astetta navetassa ja pihalla.
Harjoituksen kesto 2 x 12 min.
Navetta ja piha
Varusteet: koulutusliivi patukka. . Makupalat: Molemmissa taskuissa.
Harjoituksen tarkoitus työskentely häiriön alla.
Otin navetassa seuraamista todellisten häiröiden seassa. Kaksi vasikkaa puhisi ketassa, ja neljä kissaa hypii ympäri navettaa, pieni pentukissa pyöri koko ajan jaloissa.
Arvostelu: Seuraamisesta ja keskittymisestä annan Humulle arvosanan erinomainen.
Ja keskittyminen ei tapahtunut, ”olen estynyt” tavalla, vaan harjoitukset ovat tuonneet hallinnan takaisin!
Meinasi tippa tulla silmään.
Ulkona otin seuraamista, ”umpihangessa”. Havainto, kun ohjaajalta pettää kulkemisen konrolli, koira pyrkii karvan verran edistämään, sekä tarjoaa jatkuvasti malinoista! Ennen olen palkinnut koiraa tästä! Ja edistäminen on lisääntynyt!
Arvostelu: Koira kootussa tilassa, hyvin valppaana, ehkä pelkää, että liukastun, tai kaadun sen päällä. huh… mutta pientä edistämistä oli havaittavissa. Jos kisa – arvostelun antaisin, se olisi erittäin hyvä, mutta tämän hetken koulutukseen liittyen sen pitää olla vielä tiukemmin oikealla paikalla.
Iso huomio: Koulutusvirhe: Koira edistää, nyt oli lumi katalysaattorina, joskus joku muu. Tässä kun koira usein ottaa malinoista, kun sitä kehoittaa vaikka ”seuraa” käskyllä korjaamaan paikkaansa, niin tulee palkittua siitä kontaktista, ja koira luulee, että palkkio tulee edistämisestä. Iso Jeeee…..


Valmistautuminen harj.
Kentälle meno
Koossa pysyminen 9.5 / 9.0
kojoottikontakti 9.0 8.0
jättöliikkeet
seuraamisen tiiviys 9.5
keskittymiskyky 9.5
yhteistyö 9.5
läheisyyden tunne 10


XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX


Tottisharjoitus
17.11.2007
klo: 12.30 .
lämpötila -2 astetta
Piha
Harjoituksen kesto 24 min.
Varusteet: koulutusliivi,patukka. . Makupalat: Molemmissa taskuissa.
Harjoituksen tarkoitus viettikorkeuksien vaihtelu.

Aloitin hellapuun noudoilla. Otin ensin matalassa vietissä. Niin kauan, ettei paineistumista paljoakaan. Nostin vähitellen viettiä, kielsin puremasta. Ja pitkä rauha edessä.
Pari kertaa, kun koira toi, käännyin ympäri ja otin tiiviiseen seurantaan. Tiukkoja mutkia yllättäen koiran eteen. Luovutus, heitto heti koiran pään yli. Tai, luovutus, ja patukka palkaksi.
Nostin ja laskin viettejä useita kertoja.
Sen jälkeen otin matalaviettistä seuraamsta. Jälleen noutoja, korkeassa vietissä, ja matalaviettistä seuraamsta heti sen jälkeen. (heikkoviettiset koirat älööt vaivautuko). Koiran taipumus lumessa edistämiseen alkoi hiipua. Palkkasin aina, kun koiran kuono vastasi jalkaani. Vähitellen ymmärsi, ettei lumessakaan kannata ottaa etäisyyttä.
Otin jättöliikkeet kilpailuliikkeinä.
Arvostelu:
Kapulalla paineistuu hieman viettitasosta riippumatta. Hieman poikkeavaa on se, että koira ei silloin liikuta leukoja kun otan kapulaan kiinni.
Noudot kilpaluarvostelulla erittäin hyvä.
Seuraamiset ovat tiiviitä. Koira on halukas seuraamaan. Pieni patouma päällä, kun joudun laskemaan malinoiskontaktia alas. Hyviä kojoottihetkiä n.80 % seuraamisista!
Jättöliikkeet: Istuminen nopea. Odotus rauhallinen. Maahan meno nopea! odotus hieman levoton. Luoksetulo suora. Juoksuseisominen nappi. Menin koiralle. Kesti hyvin odotuksen. Arvosanat jätöistä: erittäinhyvä. Odotuksesta maassa. Hyvä.


Valmistautuminen harj. 8.0
Kentälle meno
Koossa pysyminen 9.5
kojoottikontakti 9.0
jättöliikkeet 9.5
noudot 8.5
seuraamisen tiiviys 9.5
keskittymiskyky 9.5
yhteistyö 9.5
läheisyyden tunne 10

Huomioita: Seuraaminen ja tiivis (kojoottikontakti) paranee koko ajan. Ja syy siihen on, etten vaadi sitä! Enemmän paineistan koiraa, kun se aikoo ottaa ylikontaktia. Siitä palkkaaminen on mielestäni suuri virhe!!
Huomioita vielä: Itsekin hämmästyin, en ole näiden harjoitusten aikana käyttänyt mitään pakotetta!
No, tietenkin sanallisia käytän. Talutinta en ole käyttänyt lainkaan.
Hmmm… Eipä tuotakaan olisi tullut huomioitua ilman tätä blogia!


Sunnuntain 18.11 pidimme Humun kanssa vapaata. Olimme katsomassa Tokoa Kiuruvedellä.


Tottisharjoitus
19.11.2007
klo: 10.30 .
lämpötila -0 astetta
Piha
Harjoituksen kesto 17 min.
Varusteet: koulutusliivi. . Makupalat: Molemmissa taskuissa.
Harjoituksen tarkoitus Miten koira reagoi Sysin juoksuhajuhin, ja seuraamiseen liukkaalla.

Otin ensimmäiseksi luoksetulon kaksi kertaa. Koira osasi varoa törmäystä, koska piha oli osittain liukas.
Seuraamista. Alussa kuonoa n. 10m. Palkitsin. Sen jälkeen otin hidasta, tavallista ja nopeaa seuraamista täyskäännöksin. Oli helppo tarkkailla käännöksen tiukkuutta kun jäi raelumeen tarkat jäljet.
Seuraamista otin n. 10 min.
Sen jälkeet jätöt 3 kertaa. Maahan jätöt lyhyillä luoksetuloilla. Otin maahan jätöt ja seisomiset juoksusta.
Noutoja otin n. 60 cm pitkällä ja 5 cm paksulla puulla. Koira otti varmasti keskeltä kiinni.
Toi vauhdikkaasti. Pari kertaa puraisi. Rauhoitin ennen luovuttamista.
Arvostelu: Alussa luoksetulot. Suorat, ei tömännyt, nopeat sivulle menot. Erittäin hyvä.
Seuraaminen. Ei reagoinnut Sysin hajuihin. Hyvin kootussa tilassa. Tiivistä. Tarkat käännökset ja pysähtymiset. Erittäin hyvä. Jätöt. Istumiset nopeat. Maahan menoon vieläkin toivoisin hieman terävyyttä. Toisella seisomisella meni maahan, kun meinasin tehdä kuperkeikan jättökäskyn jälkeen! Koralle menot varmoja. Laskin kahteenkymmeneen. Sitten käännös oikeaan koira istumaan ja palkka. Odotti hyvin varmasti, vaikka vietti oli kohtalaisen korkealla.
Noudot oudolla kapulalla yllättävän hyviä. Vauhtia oli riittävästi. Mutta ei liikaa.

Harjoituksen lopuksi Humu sai opetella lumesta etsimistä. Heitin loput naput suoraan hangen sisään ylhäältä päin. Hajosivat n. 2 neliön alueelle. Kyllä siinä nenä tuhisi, kun kaikki piti löytää.

Sysin hajut eivät kiinnostaneet koulutuksen alla olevaa koiraa!!! Iso Yeahhh! Heti kun sai naput haettua alkoi nenä maassa kiertely ja merkkailu.
Sysillä varmaa eilen, tänän ja huomenna ne kriittisimmät päivät. Toivottavasti ei mitään jättipitkää juoksua.



Tottisharjoitus
20.11.2007
klo: 10.30 .
lämpötila -1 astetta
Pahojen kenttä
Harjoituksen kesto 15 min.
Varusteet: koulutusliivi. Patukka. Makupalat: Molemmissa taskuissa.
Harjoituksen tarkoitus: Miten koira kokoaa itsensä, Sysin juoksu mielessä.
Ja Päivikki häiriönä. Mukan myös Bubba ja Tico. Autossa.

Humu kiihtyi kun huomasi Päivikin auton tulevan. Vein koira pois kentältä. En ottanut vielä liikkeitä. Koira oli autossa n. 10 min. Otin sen ulos, oli yllättävän rauhllinen.
Mutta kun näki, että kentällä on muitakin, nousi vietti heti.
Tuntuu, että yhdistää kaiken liikkuvan Sysiin.
Otin seuraamisia. Koira oli tiiviisti mukana, mutta vain vartalollaan, ajatukset harhailivat avaruuksissa.
Olisi pitänyt päästä joka paikkaan yhtä aikaan. Tyypillistä tuolle tilalle, kun olimme kaukana Päivikistä, oli Humulla kova hinku päästä katsomaan, kuka tuo on? Ja kun tulimme lähemmäksi, loppui reagointi siihen. Henkilöryhmä oli aivan asiallinen.
Otin noutoja kapulalla. Paineistuminen ei ollut niin paha kuin luulin. Vaihdoin kapulan muutaman kerran patukkaan. Ei toimi Humulla.
Hyppynouto ilmava, mutta painetta kapulasta.
Palkkasin patukalla ja annoin kantaa autoon. Tällä reissulla Humu paukautti päin kehänaruja, voltti seurauksena. (Poistimme narut).
Arvostelu: Seuraamiset olivat tiivitä, istumiset kohtalaisen nopeita. Mutta kun sydän ei ole mukana, ei korkeaa arvosanaa voi antaa.
Jätöt menetteli. Istuminen nopea. Rauhallinen odotus. Maahan menokin kohtalaisen nopea. Lievä sivusuunta virhe luoksetulossa. Nopeahko sivulle meno. Seisominen melkein nappi, pysähtyi äänestä päätellen toisella askeleella. Paineistui jonkin verran kun palasin koiralle. Mutta kesti odotuksen hyvin. Käänös oikeaan koira istumaan ja palkka.
Noudoissa ”orjaili” Päivikkiä, ja paineistui tavallista enemmän.
Nyt kun tuota lukee, luulee, että vika on Humussa.
Analyysi: Sysillä on juoksu, jos ei joku sitä vielä tiedä. Minä ainakin tiedän. Humu reagoi siihen koko ajan. Ja kun huomaan, ettei se ole sydämmellä mukana toiminnassa, löysään koulutusta. Lösähdän entistä enemmän. Luovutan. Geenivirhe. Toivottavasti ei suurta takapakkia tullut.
Täytyypi paikata omat mokat. Päivikki kentällä on taasen sitä oikeaa häiriötä koiralle, koiran saa sellaisesta häiriöstä ”käsiin”. Mutta juoksunen narttu kotona! Kyllä koiran käsiin saa silloinkin, voin hyppäyttää Humun Sysin yli, ja ali, eikä se sillä hetkellä vilkaise koko narttuun. Mutta urokset ovat sitkeitä. Ei tuumaakaan periksi. Ainakin yrityshalua on!
No, juoksu loppuu aikanaan, samon Humun ja minun piina.
Nyt pitää vielä erottaa sellainen, että kentälle tulee juoksuinen narttu koulutusryhmästä. Tällainen ei häiritse koiraa, ei saa häiritä, ja koira pitää saada hallintaan, myös sen sydän. Se kyllä onnistuu.

Valmistautuminen harj. 7.0
Kentälle meno 7.5
Koossa pysyminen 8.5
kojoottikontakti 9.0
jättöliikkeet 9.5
noudot 8.5
seuraamisen tiiviys 9.5
keskittymiskyky 7.0
yhteistyö 7.5
läheisyyden tunne 7.0

Tottisharjoitus
21.11.2007
klo: 10.40 .
lämpötila +2 astetta
Pahojen kenttä
Harjoituksen kesto 13 min.
Varusteet: koulutusliivi. Patukka. Makupalat: Molemmissa taskuissa.
Harjoituksen tarkoitus: Vieläkö koira pulttaa Sysin juokusua, miten toimii korkeassa vietissä.
Ja Päivikki häiriönä. Mukana myös Bubba ja Tico. Autossa.
Otin muutamat noudot yksikseni Humun kanssa.Humu ei kiihtynyt läheskään niin paljon, kuin eilen, huomatessaan Päivikin auton, tulevan. Vein koira pois kentältä. Koira oli autossa n. 30 min. Otin sen ulos, oli yllättävän rauhllinen.
Lievempi reagointi kuin eilen kun huomasi, että kentällä on muitakin.
Otin seuraamisia. Koira oli tiiviisti mukana, seurasi yllättävän hyvin. Nyt myös luonto mukana.
Otin noutoja kapulalla. Paineistuminen ei ollut niin paha kuin luulin. Patukka oli vieressäni, ja kun luovutus rauhallinen, vapautin Humun patukkaan, ja heti irti, ja rauha.
Hypyn otin kun sivuutimme telineen. Koira hyppäsi n. 30 cm. päästä kevyesti yli. Korkeus 70 cm.
Ihmettelen tokoilijoita, jotka tulevat esim. sakemannin kanssa hyppyyn, ja pyytävät telineen korkeudeksi jonkun puoli metriä!
Tänä päivänä nostin Humun vietin tarkoituksella hyvin ylös, ajattelin antaa pojan purkaa itseään. Puikkimalla se onnistuu takuuvarmasti.
Palkkasin patukalla ja annoin kantaa autoon. Eilisen naruun juoksun ansiota oli, että Humu pysyi pitkän aikaa kehä-tolppien!!! sisällä.
Arvostelu: Seuraamiset olivat tiivitä, istumiset nopeita. Mielestäni syksyn parasta seuraamista!
.Kommentti: Eilisen katastrofin jälkeen olin todella tyytyväinen koiraan. Kyllä tästä hyvä tulee.

Valmistautuminen harj. 8.0
Kentälle meno 8.5
Koossa pysyminen 8.5
kojoottikontakti 9.5
jättöliikkeet
noudot 8.5
seuraamisen tiiviys 10
keskittymiskyky 9.0
yhteistyö 8.5
läheisyyden tunne 9.0


Tottisharjoitus
22.11.2007
klo: 19.00 .
lämpötila +16 astetta
Dognes halli
Harjoituksen kesto 50 min.
Varusteet: koulutusliivi. . Makupalat: Molemmissa taskuissa

Harjoituksen tarkoitus häiriön alla työskentely.

Otin Humun halliin taluttimessa. Kuumeni hieman Elinan koiralle kun otin autosta.
Hallissa rauhoittui hyvin. Otin kuonoa vähän, palkkasin kahdesti.
Seuraamiset tiiviitä, hyvä ”tatsi” koiralla. Jättöliikkeet moitteettomat, otin luoksetulon pimeään huoneeseen.
Otimme ryhmäpaikalla olon. 3 min. Vasemmalta oik. Eijan koira. Humu. Tico. Elinan koira.
Koirat olivat rauhallisesti paikalla, Humua kiinnosti hieman alustan hajut. Ei reagoinut muihin koiriin. Maahan menot vuorotellen, samoin istumiset. Ei kuuntele muita.
Seuraamista otin paljon. Myös henkilöryhmää, ja hyppäytin Käpsyn jalkojen yli.
Koira kestää hyvin nämä sirkustemput. Palkitsin lopussa taluttimeen hypäämisellä.
Arvostelu: Seuraaminen tiivistä, saisi olla hieman terävämpää, mutta pidin Humun siinä tilassa.
Liik. istumiset 2 kertaa moitteettomat, nopeat. Maahan menotkin nyt paljon nopeammat. Tarkka luoksetulo, ei törmännyt. Moitteeton seisominen, ensi kerralla menin koiralle, odotin 20 se. käännös vasempaan istu, ja palkka, erinomainen. Toisella kerralla nappi seisominen, palkitsin koiran luoksetulolla!
Paikalla olo, rauhallinen, mutta vaihtoi kylkeä kun haisteli mattoa.

Kommentti. 50 min. on pitkä aika. Liian pitkä ohjaajalle. Väkisten tulee virheitä, joita ei itse huomaa.
Nytkin pieni tutina, että missä olin huolimaton. Muuten koiralle paljon pisteitä.
Seuraavan kerran Dognesissa otan selviä taukoja.

Valmistautuminen harj. 8.0
Kentälle meno 8.5
Koossa pysyminen 9.0
kojoottikontakti 9.0
jättöliikkeet 10
noudot
seuraamisen tiiviys 10
keskittymiskyky 9.5
yhteistyö 9.0
läheisyyden tunne 9.5



Tottisharjoitus
23.11.2007
klo: 13.20 .
lämpötila -2 astetta
Piha
Harjoituksen kesto 18 min.
Varusteet: takki Makupalat: Molemmissa taskuissa

Harjoituksen tarkoitus, seuraamiset matalalla ja korkealla vietillä. Jätöt.

Otin Humun yllättäen sivulle. En valmistellut harjoitusta. Seuraamista n. 3 min. Paikalla käännöksiä, askeleita. Sitten istumaan jättöjä. Ensin palkitsin jätöstä. Koira hidastelee istumista, kun palkka on aina vähän myöhässä. Otin kolme istumista täydestä vauhdista. Nyt olivat laadukkaita. Jälleen seuraamisia Täyskäännöstä, ja lyhyitä poikkeamia (laatikoita) linjalta.
Jälleen jättöjä, istuminen, maahan meno ja lyhyt luoksetulo. Kaksi seisomista vastaan, ensimmäisellä menin koiralle, odotin 20 sek. Kaksi askelta taakse, koira istumaan. Toisella kutsuin. Pieni merkki lumessa kertoi, että seisomiset olivat nappiin.
Viimeiseksi otin seuraamista korkeassa vietissä. Se nousi heti kävelytyylin muutoksella.
Arvostelu: Ensimmäinen seuraaminen tarkkaa, tiivistä. Ensimmäinen istuminen hidas. Muut nopeita. Linjaseuraamisessa tarjosi korkeaa viettiä, laatikoilla asetin alas.
Maahanmenot nyt hyviä. Luoksetulo tarkka. Seisomiset nappiin, oppii se vanhakin! Odotukset ovat varmoja, kaksi hännän heilautusta enää, kun menin koiralle. Luoksetulo hyvä ja vapautunut.
Viimeiset seuraamiset komeita, tiiviitä, mutta koira ei alkanut estämään!!
Palkkasin koiran heittämällä loput makupalat hangen sisälle, jälleen nenä tuhisi lähes kymmenen minuuttia. Ehkä pitää käyttää yöllä ulkona?
Kommentti: Pihalla ei ole häiriöitä. Mutta kuitenkin koiralla on määrätynlainen terävyys kun pihalla harjoittelee. Edistystä on tapahtunut! Tuo viettiseuraamisen tarkkuus on yksi esimerkki. Vielä kuukausi sitten olisi tuossa vietissä alkanut painostamaan, estämään, ja pomppimaan.
Nyt ei tarjonnut edes malinoista.
Tuossa kannattaa olla tarkkana, kun liik. istumisen palkkaa, näköjään koira helposti alkaa kurottamaan palkkiota, ja sehän hidastaa istumista, joka on taaksepäin vievä liike!
Toinen kommentti:
Dognes hallin viedeoillta näkee paljon sellaista, jota ei saisi nähdä?????

Valmistautuminen harj.
Kentälle meno
Koossa pysyminen 9.5
kojoottikontakti 9.5
jättöliikkeet 9
noudot
seuraamisen tiiviys 10
keskittymiskyky 9.5
yhteistyö 9.0läheisyyden tunne 10




Tottisharjoitus
24.11.2007
klo: 14.20 .
lämpötila -3 astetta
Piha
Harjoituksen kesto 16 min.
Varusteet: takki Makupalat: Molemmissa taskuissa

Harjoituksen tarkoitus perus seuraamsta, jättöjä.

Humu tiesi jo, että nyt tehdään liikkeitä. Otin ensimmäksenä pitkän luoksetulon istumisasennosta. Koira tuli suoraa ja vauhdilla, yllättävän korrekti eteentulo, nopea sivu. Palkka edessä ja sivulla.
Seuraamisissa kiertelimme puita, autoja, otin pitkää suoraa, ja muutaman kulman. Jättöjä otin liikkeestä istumista, ja vastaan liikkeestä seisomista. Viimeisen seisomisen jälkeen palkitsin puikkimalla, ja jälleen naput hangen sisälle.
Arvostelu: Luoksetulo nopea, suora tiivis eteen, nopea sivulle, ja suora loppu. Erinomainen. Seuraamiset tiiviitä, ei irtoa esim. puutakierrettäessä, vaikka painoin koiraa puuta vasten. Oikealle pyöriminen tiivistä. Myös autot eivät aiheuttaneet irtautumista, vaikka normaalisti koira reagoi, kun luulee pääsevänsä autoon. Arvosana erittäinhyvä
Istumiset nopeita, varmoja. Tein kilpailu liikkeet, paitsi jättömatka lyhyt. Arvosana Erinomainen.
Seisomiset otin istumista vastaan, aloitusosuudet kävellen. Aloitusosuudet rauhalliset, nopeat pysähtymiset. (katsoin hangessa olevia merkkejä). Odotukset rauhalliset. Toisen seisomisen odotuksessa, n. 10 sekunnin kuluttua, kun panin käteni koiranpuoleiseen taskuun, koira istui.
Otin vielä kaksi seisomista paikatakseni tuon virheen. Ennen istu käskyjä otin koiran liikkeelle, kaartaen oikealle.

Kommentit: Luoksetulot ovat parantuneet lyhyiden harjoitus luoksetulojen ansiosta.
Seuraamisiin olen tyytyväinen. Kestää jo koviakin häiriöitä, ja houkutuksia, esimerkkinä nyt autot. Liik. istumiset nopeita, kun en palkaa vauhdista. Seisomisessa tuli yksi liian aikainen istuminen.
Vieläkin pitää vahvistaa tätä koiran rauhaa liikkeen jälkeen. Huomattavaa, ettei koiralle tarvitse mennä voi. seisomisliikkeessä. Kuitenkin harjoittelemme sen pysymään, vaikka menenkin koiralle.
Edistymistä tapahtunut myös meidän henkisellä tasolla. Koira nauttii myös matalassa vietissä olemisesta. Kun tulen koiralle, ja palkitsen sen, ja sen jälkeen vielä pieni keskustelutuokio tekemästämme liikkeestä, nautimme siitä hetkestä molemmat!!

Valmistautuminen harj.
Kentälle meno
Koossa pysyminen 9.5
kojoottikontakti 9.0
jättöliikkeet 9,5
noudot
seuraamisen tiiviys 10
keskittymiskyky 9.5
yhteistyö 9.5
läheisyyden tunne 10

Sunnuntain 25.11 2007 pidimme Humun kanssa lomaa, olimme Dogness hallissa katsomassa tokoa.
Oli hyviä, ja vielä parempia suorituksia. Elinalle onnittelut. Nyt on voittajaluokka edessä. On ollut hirvee tempo päällä. Pieni hengenveto paikallaan. Hyvä juttu!





Tottisharjoitus
26.11.2007
klo: 10.45 .
lämpötila -2 astetta lumi-räntäsadetta, lunta maassa n. 10 cm
Pahojen kenttä
Harjoituksen kesto 20 min.
Varusteet: takki Makupalat: Molemmissa taskuissa

Harjoituksen tarkoitus?
Otin koiran taluttimessa kentälle. Mökissä otin raskaan noutokapulan, heitin sen takaisin mökkiin sisään, koira hakemaan. Ovi painui kiinni, mutta kolisten koira aukaisi sen kapula suussa, eikä pahemmin paineistunut luovutuksessa. Otin pari kapulan pitoa, ja irroitusta.
Päivikin auto tuli ja vein Humun autoon.
Päivikki otti Ticolla ja Bubballa liikkeet. n. 25 min.
Kun otin Humun autosta, en ollut tuntea koiraa. Ei vähääkään käsissä. Jotain sain tehtyä sillä, mutta täysi katastrofi oli koko juttu. Pieni valonpilkahdus oli seuraamisen kiinteys, vaikka koira tolkuttomassa tilassa.
Olimme aivan öönä. Mutta kun ajattelee tarkemmin, Sysin juoksu on jatkunut vielä tähän asti, mutta olemme jo antaneet niiden olla jo samassa tilassa. Toivottavasti tämä syynä?
Enempää ei kannata kertoa, ettei tule pahalle päälle.




Valmistautuminen harj.
Kentälle meno
Koossa pysyminen 5
kojoottikontakti 8.0
jättöliikkeet
noudot
seuraamisen tiiviys 9.0
keskittymiskyky 4.5
yhteistyö 3.5
läheisyyden tunne 1

Hupsista, niinhän siinä kävi. Tulimme kotiin, aivan huolettomana päästin Humun sisään, Sysi oli vastassa. Tarjosi heti, ja niin nopeaan ja taitavasti, että jos olisin ollut vanha mutta kankea, keinuttelisin kitiseviä seefferin vauvoja parinkuukauden kuluttua polvellani.

Tuskin tarvitsee kertoa, että pieni helepotuksen huokaus tuli, kun tajusin mistä Hummerin käytös johtui!!



Tottisharjoitus
27.11.2007
klo: 14.15 .
lämpötila -2 astetta
Piha
Harjoituksen kesto 21 min.
Varusteet: takki Makupalat: Molemmissa taskuissa

Harjoituksen tarkoitus: Tarkastella koiraa Sysin juoksun aiheuttamassa mielenkuohussa.
Nyt kun tiesin, mistä eilinen johtui, pystyin kontrolloimaan Humua paljon paremmin. Ja ehkä se juoksun huippu on ohitettu. Tänä päivänä Humu ja Sysi eivät ole tavanneet toisiaan. Toki hajut ovat jäljellä.
Otin seuraamista n. 400 m. Kiertämällä tuota meidän ”liikenteenjakajaa” vastapäivään. Koiralla oli hyvä kontakti ja tiiviys. Käännökset olivat moitteettomia.
Otin jättöjä. Niissä koira oli hieman poissa oloisen tuntuinen. Saisivat olla terävämpiä. Jättöjen jälkeen otin palautus seuraamista tiukoilla käskyillä ja käännöksillä. Nyt olivat istumiset nopeita, ja käännökset tarkkoja.
Arvostelu: Seuraaminen on tiivistä, eikä koira ”seilaa” paikkaansa hakien. Pysyy tarkasti oikeassa kohdassa. Myös täyskäännöksissä. Arvostelu erittäin hyvä
Jättöjen terävyydessa toivomisen varaa. arvostelu hyvä.
Palauttava seuraaminen myös tiivistä, terävää, kontakti pysyi hallinnassa, koira pelas siinä ”rajalla”. Yllättävän hyvin oli käsissä.
Kommentti: En puhu mitään….. Olisi ollut järkevää mennä kentälle toteamaan, onko edelliset unohdettu. Jos huomenna on mahdollista, kokeilen kentällä toistuuko eilinen. Jos toistuu, täytyy panna mietintämyssy päähän.



Valmistautuminen harj.
Kentälle meno
Koossa pysyminen 99.0
kojoottikontakti 9.0
jättöliikkeet 8.0
noudot
seuraamisen tiiviys 10
keskittymiskyky 9.0
yhteistyö 9.0
läheisyyden tunne 9.0


Tottisharjoitus
28.11.2007
klo: 10.00 .
lämpötila -2 astetta
Pahojen kenttä
Harjoituksen kesto 8 + 14 min.
Varusteet: koulutusliivit Makupalat: Molemmissa taskuissa
Harjoituksen tarkoitus, vettitasapainon tarkkailu


Menin yksin kentälle. Otin koiran taluttimessa autosta. Kentällä ilman. Kenttä on huonossa kunnossa, lumipöheröinen. Seuraamisia pysähtymisiä, jätöt kerran.
Uudelleen seuraamisia kun Päivikki tuli. Kiihtyi jonkin verran. Seuraamisiin ei vaikuttanut. Mutta vietti tila selvästi korkeampi, kun yksin harjoitellessa. Noutoja otin kapulalla useita. Vietti oli liian korkealla. Yritin niin, että pidän silmät peitettynä. Koira kiihtyi vielä enemmän.

Arvostelu: Seuraaminen on hyvää, tiivistä, ja mukana tulevaa. Huono keli haittaa enemmän ohjaajaa.
Istuminen nopea. Maahan meno kohtalaisen nopea. Hyvä luoksetulo. Seisominen nappiin. Odotus rauhallinen. Noudot: Vietti liian korkealla paineistui liikaa.
Kun Päivikki oli treenannut omat koiransa, Ticon ja Bubban, (Tico pitäisi viedä kokeisiin). Bubballe tarkennetaan vielä paikkaa sivulla.)
Otin Humun autosta. Päivikki lähti kotiin. Joten yksin tämä treeni.
Vein taluttimessa kentälle. Irroitin taluttimen. Otin patukalla noin kymmenen heittoa koko ajan nostin viettiä niin paljon kuin osasin.
Sitten patukka taskuun.
Koira sivulle, ja otin n. 10 min. V,n muotoista kuvioa. n. 5 m. sivu. En katsonut koiraan kertaakaan. Annoin koiran olla ns. malinois kontaktissa. Sen jälkeen vein matalammassa vietissä autoon.
Arvostelu: Seuraaminen koko ajan tiivistä, täyskäännökset nopeita, tiiviitä. Koira tarjosi koko ajan katsekontaktia. Huolimatta m kontaktista, oli koiran paikka koko ajan tiiviisti sama.

Kommentti: On niille, jotka ovat tarkasti lukeneet noita juttuja, tullut varmaan hiuksia nostattavia ajatuksia: Nyt se on seonnut lopullisesti, kun ei hyväksy koiralta katsekontaktia. Pilalla on.
En halua kehoittaa ketään seuraamaan esimerkkiäni.
Mutta pieni lisäkommetti: Kuukausi sitten en olisi voinut ottaa kymmentä minuuttia seuraamista täydessä kontaktissa, etteikö koira olisi jossain vaiheessa pukittanut, poikittanut, irtautunut, edistänyt jne… Nyt saatoin koko kymmenminuuttisen katsoa horisonttiin ja luottaa koiraan, että tekee täyttä työtä. Näin tällä kertaa.



Valmistautuminen harj.
Kentälle meno 8.0
Koossa pysyminen 8.0
kojoottikontakti 8.0
jättöliikkeet 8.0
noudot 7.0
seuraamisen tiiviys 10
keskittymiskyky 8.0
yhteistyö 9.0
läheisyyden tunne 9.0




Tottisharjoitus
29.11.2007
klo: 19.00 .
lämpötila -16 astetta
Dogness halli
Harjoituksen kesto 3x15 min.
Varusteet: koulutusliivit Makupalat: Molemmissa taskuissa
Harjoituksen tarkoitus rauhatilan luominen koiralle.
Ohjaajan vetämättömyydestä johtuen harjotuksesta tuli vetelä. Mutta samalla koiran viettitila oli hyvin hallinnassa. Ehkä koirakin hieman vetelä?
Aluksi n. kolmen minuutin paikalla olo. Palkkasin kolme kertaa. Koira oli yllättävän rauhallinen.
Otin päämäärättömiä seuraamisia. Kolme kertaa jättö istumaan. Kerran seisomaan. Pari luoksetuloa, ensimmäinen pimeään huoneeseen, toinen patukan kanssa. Extrana vein Humun luokkahuoneeseen, laitoin oven kiinni, koira istumaan huoneen nurkkaan, pimeässä hapuilin toiseen nurkkaan, ja kutsuin koiran. Vähän ajan kuluttua tuntui kuonon töytäisy.
Arvostelu: Paikalla olo rauhallinen varma. Seuraamiset tiiviitä, mutta ohjaaja ja koira hieman poissa olevia. Ensimmäinen istumaan jättö hieman hidas. Loput nopeita. Seisominen hyvä, odotus rauhallinen. Luoksetulo hyvä. Patukan kanssa kun koira tuli eteen jätin sen istumaan, yksin, kiertelin koiraa, ja kun ole rauhallinen otin patukan pois. Vietti laski kohtuullisen nopeasti.
Kommentti: Veto oli poissa molemmilta. Nyt olen päässyt päämäärään seuraamis paikassa.
Ja kohtuullisen hyvin voin hallita viettitasapainoa seuraamisen aikana.
On aika siirtyä seuraavaan projektiin, jonka nimi on: Älä pure sitä kapulaa.
Sitä ennen pidämme viikonlopun kestävän loman!


Valmistautuminen harj.
Kentälle meno 8.5
Koossa pysyminen 9.0
kojoottikontakti 8.0
jättöliikkeet 9.0
noudot
seuraamisen tiiviys 9.5
keskittymiskyky 8.5
yhteistyö 9.5
läheisyyden tunne 9.0


Tottisharjoitus
05.12.2007
klo: 10.40 .
lämpötila -2 astetta
Pahojen kenttä
Harjoituksen kesto 5 ja 15 min.
Varusteet: koulutusliivit Makupalat: Molemmissa taskuissa

Lumenpöpperössä taapertelimme pakolliset seuraamiskuviot ennen Päivikin ja koirien tuloa.
Aivan hyvin homma toimi. Jätöt jopa erinomaisen hyvin.
Kun Päivikki oli treenannut, otin Humun autosta, ja yritin opettaa sille noutoa. Siitähän ei tullut yhtään mitään, tuumas vain mennä kädet, vaatteet, lakki, kengät: Silpuiksi.
Pistin koiran autoon, ja auton oven kiinni. Samalla pistän tämän plogin oven vähäksi aikaa kiinni ja keskityn koiran kouluttamiseen. Virtaa ja adreanaalia siirtyi koirasta myös vanahukseen, joten ei tässä luovuttamisesta ole kyse.
Moni on varmasti ihmetellyt, miten tällainen fossiili blogia viitsii väsätä. Niin minäkin.



Valmistautuminen harj.
Kentälle meno 80
Koossa pysyminen 1.0
kojoottikontakti 8.0
jättöliikkeet 9.0
noudot 0.0
seuraamisen tiiviys 9.0
keskittymiskyky 1.5
yhteistyö 1.5
läheisyyden tunne 0.0



Tottisharjoitus
13.12.2007
klo: 19.40 .
lämpötila +16 astetta
Dogness halli
Harjoituksen kesto 40.
Varusteet: koulutusliivit Makupalat: Molemmissa taskuissa

Koira oli yllättävän kootussa tilassa, kun toin halliin. Otin taluttimen heti irti. Hallin poikki kuonoseuraamista. Sen jälkeen seuraamisia matalassa vietissä. Kaksi liikk. istumista, saisivat olla nopeampia. Maahanmeno soffalle, josta luoksetulo pimeään keittiöön. Noutokapulana oli hellapuu. Heitin kapulan n. 10 m. Koira toi suhteellisen rauhallisesti. Pari kertaa liikahti alaleuka.
Otin muutaman noudon. Kolme seisomista, ensimmäisessä tuli huono käsky, ja koira tuli läpi, muutin liikkeen seuraamiseksi. Kaksi muuta onnistuivat hyvin, toisesta luoksetulo. Pidin pienen tauon. Ja jälleen noutoja. Nyt oli Päivikki ja Bubba lähellä. Hieman Humu vielä paineistui noudossa. Mutta edistystä on tapahtunut. Paikalla oloa otin melkein keskellä hallia. Ei kiinnittänyt muihin koiriin huomiota. Ja oli hiljaa.

Valmistautuminen harj.
Kentälle meno 8.0
Koossa pysyminen 9.0
kojoottikontakti 8.0
jättöliikkeet 8.0
noudot 9.0
seuraamisen tiiviys 9.0
keskittymiskyky 8.5
yhteistyö 8.5
läheisyyden tunne 9.0




03.12 Pohdintoja
Loma alkaa olla loppumassa ja noutojen paikkaaminen edessä. Mielenkiintoinen projekti.
Lähtökohtana on noudon opetuksessa tapahtunut perusvirhe. Olin tietoinen että näin voi tulla käymään, mutta laiskistuneena päätin ottaa riskin.
Palataan ajassa kolme vuotta taakse päin, kun koira oli yksi vuotias
Normaalisti olen opettanut noudon, ilman saalisviettiä. Koira ei ole saanut ottaa vapaa ehtoisesti kapulaa. Tämä on ollut hyvä wanaha systeemi.
Humun kanssa käytin oikotietä. Annoin sen ottaa kapulan saaliilla.
No nyt sitten poimitaan laiskuuden hedelmiä.
Toinen lähtökohta: Nykyisyys. Koira on nopea noutaja, ja pommin varma.
Mutta kapulan käsittelyssä on toivomisen varaa. Hakee energisesti, tuo lähelle, mutta kiihtyy, paineistuu kapulasta OHJAAJASTA! (lisäys 16.12.2007) liikaa. Luovutus, kun otan kapulaan kiinni, on korrekti!
Mitä pitäisi kuukaudessa korjata: Lähdössä tapahtuva kiihtyminen, Humu karjaisee kun annan noutokäskyn. Se pois! Ja noin puolen metrin matka, ennen koiran istumista eteen, pitää saada rauhallisemmaksi. Katsotaa……






Nyt ollaan tässä 09.11.2007
Taistelen itseni kanssa nyt, siitä jatkanko Humun kouluttamista valitsemallani tiellä. Taisin tuolla jossain kirjoittaa, että nyt on käännekohta, joko Humu saa tahtonsa läpi tai minä.
Sehän ei ollutkaan niin yksinkertaista!
Sanoa vain itselle, - Nyt olet hyvällä alulla jatka. –
Eihän siitä ole kyse, etteikö Humukin haluaisi jatkaa, onhan sille elämys päästä kentälle toteuttamaan itseään.
Vaan siitä, että Humu haluaa koetella minua. Lajilleen tyypilliseen tapaan.
Ei tarvitse katsoa montakaan luontodokumenttia kun niistä paljastuu, esim. susieläinten lauman ”eläminen” melkein koko ajan. Aina joku uros, tai narttu joko ajetaan laumasta, tai kyttää että kyllä minä kohta näytän.
Ei Humu tietenkään realistisesti halua meillä pomoksi. Mutta luonnolleen se ei voi mitään, ja kun nyt olemme vedenjakajalla, oon todella vaikeuksissa.
Tiedän, että jos vedän tätä vielä pari kolme kuukautta joka päivä, olemme valmiit.
Miksi tämä kuitenkaan ei ole helppoa, vaikka tiedän, mistä on kysymys? Koiralla on taito hivuttautua siihen entiseen olotilaan suurella sitkeydellä. Jotenkin se vaistoaa, että uusi ”tyyli” on uhka sen taistelulle laumassa. Taasen sanon, minkä se luonnolleen voi! Kokojoe joka oli Kaijan koira, oli erittäin vaikea tapaus, kun aloin kouluttaa sitä järjestelmällisesti.
Haa.. Siinä se tuli. Järjestelmällisesti. Niin kauan, kun tyytyy kouluttelelmaan hällä väliä tyylillä, ei koira pahemmin osoita ”kapinan” merkkejä.
Se ei varmaan koe sitä niin totaalisena laumaan alistumisena. Mutta j ä r j e s t e l m ä l l i n e n koulutus saa jossain vaiheessa hivuttavan kapinan aikaan. Kokolla kesti kahdeksan kuukautta, ennen kuin se luovutti. Arvo Salo sanoi vanhan viisauden jota on toisteltu meidänkin kentällä:
”Kouluta koira pennusta narraamalla. Mutta kolmen vuoden ikäisenä kouluta se uudelleen”

Mutta tähän päivään:
Avainsanoja jatkoa ajatellen: Tarkkuus. Vietin sitominen toimintaan. Viettipäämäärän saavuttaminen vasta harjoituksen loputtua. Ja kun Nämä kolme onnistuvat totaalisesta häirinnästä huolimatta, on tavoite saavutettu.
Edellä mainittu koskee vain Humua ja minua.
Ei kannata peilata meidän tekemisiä, koska jokainen ohjaaja ja koira on niin erilainen.
Mutta minä uskon tuohon meidän tiehen. Jos en siihen uskoisi lopettaisin vähitellen koirankoulutuksen kilpailujan ajatellen..


Jääkiekkomaajoukkuesyndrooma 19.11.2007
Pitäisikö hälytyskellojen soida? Olenko saamassa Suomen jääkiekkomaajoukkueen kolmannen erän viimeminuuttien syndrooman?
Harjoitukset menevät liian hyvin! Ehkä noista päiväkirjoistakin sen huomaa. Mutta jääkö minulta jotain huomaamatta?
Näin niitä ongelmia tulee, aina kun yhdestä on selvitty. Mistä yhdestä?
Olen huomnannut, aika hyvin minulta – että Humppa on alkanut tarjoamaan valmiutta yhteistyöhön! Siis taistelu johtajuudesta alkaa kääntyä edukseni!
Tämä on fakta.
Olenko minä! tullut paremmaksi kouluttajaksi? Noh en!—Vaan toistot joita nyt on jo aika lailla, johtuen päivittäisistä treeneistä ovat tuottaneet tulosta.
Huomaa yllättävissä tilanteissa, kun itse ei ole hereillä, ja tekee vaistomaisesti jonkun eleen, esim. Seuraamislähtö asennon. Kora reagoi siihen heti, painaa kuonon lahetta vasten.
Tätä ei Humu olisi vielä pari viikkoa sitten tehnyt.
Manco, Seiko, Unclenasse, Miratas Asar eivät tulleet koskaan tuohon tilaan.
Halli oli. Ja Kokojoe valtavan koulutustuntimäärän ansiosta myös. Nyt ISO JEEEEEE!!!!!!!!
Mutta palataan alkuun, ja noihin vaskikelloihin?
Ooo antaa olla, jatkan tällä saralla, toistoja toistojen perään. Kyllä tämä tie on oikea!!!!


20.11.2007
Niimpä sitä pudottiin maan pinnalle paiskattuna oikein korkealta!
Vai että liian helppoa?
Olenhan varoitellut, ettei Humu vielä luovuta kaikkea valtaa minulle! Kun tarpeeksi tulee seireenin kutsua frouvakoiralta, katoaa suurin osa vaivalla saavutetusta hyvänolon tunteesta taivaan tuuliin. Nyt ymmärrän Suomen Jääkiekkomaajoukkueen tuskaa muutaman Ruotsipelin jälkeen.


Mikä on kuukauden saldo? 28.11.2007
Joopa joo. Kuukausi on nyt harjoiteltu lähes joka päivä. Muutama sunnuntai vapaa rikkonut rytmin.
Ehkä suurin hyöty on ollut itselleni noussut New koirainnostus. Se oli totisesti hiipunut jo pari vuotta totaalisen alas.
Ajatus koirakentälle menosta aiheutti usein etovaa tunnetta.
Nyt sormet syyhyää tehdä Humun kanssa muutakin mukavaa. Ja uusin silmin tulee katsottua toisten treenausta.
Ne ovat hyviä oppitunteja nekin.
Toko tuomarina olen katsellut uudella tavalla koirien suorituksia.
En tiedä, onko skaalaan vaikuttanut? Kyllähän arvostelulajissa pitää määrätty toleranssi olla.
Olemmeko Humun kanssa oppineet mitään?
Varmuutta esiintyä!
Mitäs tuo nyt tarkoittaa? Treenaamattomalla koiralla kentälle tulo oli yhtä tuskaa. Pelkoa siitä, että tämähän voi vaikka karata minulta.
Hiostavaa henkistä voimainponnistelua, että koira jotenkin pysyi koossa ja hallinnassa.
Se ei ollut enää kivaa!
Jankkamista::::: Se ei ole hauskaa, ei mielekästä kun pitää kävellä jotenkin oudosti. Ipokävelyllä yrittää houkutella koiraa jonkinlaiseen rotiin itsensä kanssa. Mutkia pelätä kuin syötävää. Täyskäännöksissä huomaat koiran olevan puolenmetrin päässä, ja kun lähestyt ihmisryhmää vasemman jalkasi lihaksisto on kramppaamista huutavassa tilassa. Hartioita kivistää jännittämisestä. Tällöin koirahommasta on hohto poissa. Ajatus takoo yhtä samaa asiaan, äkkiä koira autoon, ja kirjallinen anomus ompeluseuraan pääsystä.
Tällaiseksi menee usein nykyaikana koirakentällä työskentely? Miksi?
Älkää väittäkö vastaan, puhun kokemuksesta, kerroin juuri noissa edellisissä lauseissa itsestäni.
Miten pääsin siitä pois? Tartuin itseäni niskasta kiinni, näin!!! Auhhh….
Etsin koiralle sille, ja minulle sopivan paikan vasemmalla puoleltani. Totutin sen siihen, toisin sanoen, en antanut, en anna sille muuta mahdollisuutta, kun olla siinä siloin, kun MINÄ niin haluan.
Kumma kyllä KOIRAKIN haluaa olla siinä!
Paikan hakemiseen, ja muihin lisukkeisiin meni tämä kuukausi. H y ö d y l l i n e n kuukausi.
Päivikille kiitos piiskurina olemisesta. Ihminen sen verran lauma eläin, ettei yksin aina viitsisi lähteä. Mutta kun tulee viesti, puoli kymmeneltä kentälle, se aktivoi kuumasti.
Vaikka P tuolla höpöttää omalla palstalla neuvonantajasta niitä neuvoja tulee Häneltäkin ja arvokkaita.
Yksi hupanen arbeetteri Humun kanssa on edessä.
Viime kesänä, kun noin kerran kahdessa kuukaudessa kävimme kentällä. Otin puolivillillä koiralla jättöliikkeitä, ja yht äkkiä Humu huomasi että lällällää, pistetään jätkälle jauhot kurkkuun. Yllätyin niin tuosta, etten tajunut muutakuin nauraa, ja ottaa asia hmm… leikin kannalta. Vaikka meinas itkettää ja suututtaa.
Sitä treenikaverin kanssa ihmeteltiin, mikä Humulle aina tuli.
Mikään tullut, huomasi, että tällainenkin pomotus on mukavaa. Siitä on jäänyt vielä rippeitä, kun Päivikki tulee kentällä. Nooh, ei se liian helppoa saa olla.




Sinä joka olet jaksanut lukea tänne asti:
Katsele ja mieti miten Sinun pitää toimia, laita ajatuksia paperille. On hyödyllistä verrata eri menetelmiä ja poimia sieltä juuri minulle sopivia.
Sekin on huomattava, kuinka yksinkertaista koiran harjoittaminen loppujen lopuksi on.
Monimutkaiseksi sen tekee ne turhat tunnit, jotka kuluvat kun ei ole selvää visiota mitä tekee.