perjantai 30. syyskuuta 2016

Rauhaisaa koti-iltaa. 28.9.2016

 Pientä voimistelua ennen nukkumaan menoa. Liina on sama, jonka Coko sai pentuliinaksi Riitalta.
Pienen jumpan jälkeen maistuu uni. Coko on ominut tuon paikan iltanokosilleen.

Cokon tokokokeen korkkaus 15 joulukuuta. Kirjoitetun sanan vaikeus. 30.9.2016

Nyt kun tavoite on asetettu, alkaa jo lievästi suunniteltu pentu peruskoulutuksen jatkokurssi. Kentällä otin reviirin muodostumista liinan avulla.  Käytännössä tavattoman helppoa tajuta, kuinka ei sana on tarpeeton suurimmassa osassa koulutusta. Kuinka koiran huomion herättäminen ja toiminnan tätä kautta käynnistyminen, sen hyväksyminen on monta kertaa tehokkaampaa. Toki sanottava, että Coko on loisto oppilas.  Sillä on palikat kohdallaan, se leimaantumisaste paranee koko ajan, se osaa odottaa, ja syttyä.
Mukavalla mielellä eteenpäin!

torstai 22. syyskuuta 2016

Kyllä siitä jälkikoira kehkeytyy. 22.9.2016

Cokolla on nyt 25 jälkiharjoitusta takana, yhteensä noin 800 metriä. Tämä on ensimmäinen koira, jota olen malttanut harjoittaa "sordiino" päällä. Jokainen jälki mieluummin liian helppo ja lyhyt. Kuitenkin yritän jälki jäljeltä tehdä hieman haastavampaa tehtävää koiralle. Ensimmäinen sääntö, jokaiseen askeleeseen napu niin kauan, että koira alkaa varmasti tajuta myös sen poljetun maan merkityksen. Alusta asti jälki ei ole saanut seurata peltoon muodostuneita uria. Jäljen päässä aina stoppi, ja "kuosmaset". Neljänkymmenen viiden asteen kulmia teen, ne tuntuvat helpoilta senkin takia, että koira ei reagoi pellon uriin. Vauhdin pidän niin vakaana kuin ikinä osaan. Siihen auttaa kankainen jälkiliina. Kun vauhti ei kiihdy, koiran nenä pysyy  syvällä, ryntäilevä koira herkästi nostaa kuonon maasta. Tuulen olen valinnut, kun vain mahdollista takaa tulevaksi, tai sivusta.
Näillä eväillä alkaa rakentua hyvä jäkikoira, joka itse tietää mitä pitää tehdä. Annan sille alusta asti niin paljon painetta, että se on itsekään tietämättä siihen tottunut.
Nyt koira pienelle tauolle. Näitä olen pitänyt, kun jokin tavoite saavutettu, usein niin, että ennen taukoa on ollut se "vaativin jälki".

maanantai 12. syyskuuta 2016

Miehen tiellä. 12.9.2016

 Panta koirasta miehen tekee! Nyt on pentupannat heitetty muistojen laatikkoon, tässä Cokon ylpeyden aihe. Kuvassa pannan pää vielä tuunaamatta.
Silloin on kaikki hyvin, kun uuden pannan kanssa uni maistuu. Nyt pääkin tuunattu riippumasta.

keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Viralliset poseerauskuvat koirista. 7.9.2016


Evergrey`s Manota.  Humu. 12vuotta, 9 kuukautta. 

 Evergreys`s Gapri. Tummu. 8 vuotta. 8 kuukautta.
Evergrey`s Julle. Coko  7 kuukautta. 21 päivää.

Koirilla oli hyvä fiilinki, aurinko paistoi sopivasti, päätin ottaa muutamat poseeraukset. Fiilinki koostui siitä, että koirat putsasivat "täydellisiltä" peltojäljiltä mukavan välipala aterian!

tiistai 6. syyskuuta 2016

Jonkinlainen rohkeuskoe, tai sitten ei? 5.9.2016

 Coko on täysin kuuro tuolle hirmuiselle melulle?
Ilmavirta pöllytteli silloin tällöin turkkia.

Kylmäilmakuivuri peräkärryssä. Huutaa suoraa huutoa, hyvin epämiellyttävä mennä esim. käynnistämään tuosta stöpselistä. Koiran pitäisi pysyä laitteesta kaukana? Kun puhallin vielä vuotaa ilmaa ulospäin on ihmisjärjellä ajatellen luonnetestilaite mitä hirmuisin. Ei ole, koira ei koe tuota uhkana, eikä epämiellyttävänä.



Jonkinlainen rohkeuskoe, tai sitten ei? 5.9.2016

 Coko on täysin kuuro tuolle hirmuiselle melulle?
Ilmavirta pöllytteli silloin tällöin turkkia.

Kylmäilmakuivuri peräkärryssä. Huutaa suoraa huutoa, hyvin epämiellyttävä mennä esim. käynnistämään tuosta stöpselistä. Koiran pitäisi pysyä laitteesta kaukana? Kun puhallin vielä vuotaa ilmaa ulospäin on ihmisjärjellä ajatellen luonnetestilaite mitä hirmuisin. Ei ole, koira ei koe tuota uhkana, eikä epämiellyttävänä.


perjantai 2. syyskuuta 2016

Ikäkausia. 2.9.2016

Coko on nyt ihmisen iässä noin 4 ja puolivuotias. Ihmisälykkyydessä on se jäänyt jälkeen jo huimasti. Mutta vietit ja vaistot ovat paljon edellä, tietenkin mös fyysinen voima ja liikkuminen.
Koulutuksessa tuleekin tässä kohti paljon ajattelemisen aihetta? Mitä sille kannattaa opettaa esim. tottelevaisuuden osalta? Ei mitään muuta kuin toistojen kautta refleksi suorituksia, esim. ovelle istutaan,  luokse tullaan jne... Nämä koiran perusmuistiin.  Luokse kannattaa tulla, kun aina saa jotain mukavaa ja hengissäpysymisen vietti sitä vaatii. Samoin ovelle istuminen,  sehän ei ole luonnollinen tapa, mieluiten koira menisi heti aukaisusta ulos. Nyt se kuitenkin istuu, kun on aina istunut. Ja kun se kannattaa.
Mitä nämä höpinät?  Jälkipellolla koiranpentu on täysin viettiensä varassa, sitä ajaa eteenpäin ravinto jota se saa siitä tehtävästä. Mutta tämä eteenpäin meno ei ole helppoa, koiran on pidettävä itsensä ravinnon päällä nenän avulla, kun ravinnon alta tulee tuttua kengän hajua, oppii koira pian yhdistämään sen poluksi jota kannattaa seurata.  Mutta kun kyse neljä ja puolivuotiaasta ipanasta, ei keskittyminen riitä kovin vaikeaan tehtävään.
Olen monesti pohtinut, mikä on mennyt pieleen edellisillä koirilla, kun eivät pellolla ole olleet toivotunlaisia?  Coko on opettanut nyt sen, älä tee liian vaikeita jälkiä liian aikaisin. Mene aina koiran suorituskyvyn rajoissa, mieluummin hieman liian alhaalla kuin siinä rajalla. Kuitenkin niin, ettei junnaamista tapahdu.
Tässähän on kaksi elementtiä, jotka vaativat vähtellen jäljen vaikeuttamista, yllä mainituissa rajoissa.
Koira kehittyy hyvin nopeasti tässä iässä, ja tehdyt toistot tekevät koirasta pätevämmän jäljestäjän.
Näiden kahden kehityskäyrän huomioiminen on mielestäni perusedellytys, että koirasta kehittyy kelpo peltokoira.

torstai 1. syyskuuta 2016

Nyt tuntuu hullulta. 1.9.2016

Kuva otettu 23 päivä maaliskuuta, kaksi viikkoa pennun tulon jälkeen.

Kun pennunottoa harkittiin yksi suuri kanto oli kaskessa. Miten käytettynä taloon tullut, leikattu Tummu-narttu suhtautuu uuteen rääpäleeseen. Pistääkö nahoiksi ennenkuin ehtii silmää räpäyttää.
  Pitäisi pyytää Tummulta epäilyjä anteksi, samoin Humulltakin. Ovat olleet  mallikelpoisia kasvattajia Cokolle. Pakko sanoa, ettemme me ihmiset ole läheskään noiden tasolla siinä, miten pentuun pitää suhtautua. Ne ovat kasvattaneet Cokosta tasapainoisen nuorukaisen, tavattoman pitkällä kärsivällisyydellä, ovat viihdyttäneet sitä, samalla itseään iltakaudet kun en ole ollut oikein halukas "huomioimaan eläinten  lajinomaisia  tarpeita "... Tässä parin viikon ystävyys kuvana.

Cokon 228 päiväs synttärikuva. 31.8.2016

 Cokolla on mietteliäs katse, ja isot korvat.
Lepohetket ovat Cokolle tärkeitä, hyvin se nekin hallitsee.