perjantai 9. helmikuuta 2018

Oikea palkka oikeaan aikaan oikeasta paikasta. 9.2.2018

Coko on tottunut jo pennusta runsaaseen lahjontaan. Hyvä, ja huono.  Laiskana kouluttajana hyvä, virhe herkkyyden vuoksi huono.
Toimenpiteet. Palkkiot kymmenenteen osaan entisestä, kaikessa toiminnassa. Hyvänmielen palkkoja melkein nolla toleranssilla. Koulutuksessa ja muussakin toiminnassa palkkioiden ajoitus suurennuslasin alle. Jospa näitä vähän erittelisi:

Mitä vähempi koira saa palkkaa, sitä suurempi teho sillä on, silloin, kun se sitä saa.. Inflaatio refleksi!

Hyvänmielen palkkaa koira ei ymmärrä! Miksi se saa yhtä äkkiä napun mitään tekemättä. Mutta, tämä ei aivan ehdoton, koska koira vaistoaa ohjaajan superhyvän mielen, tullessaan vaikkapa kainaloon, siitä voisi palkata, ei välttämätöntä.

Ajoitukset, ajoitukset, ajoitukset!  Siinä se koulutuksen tehokkuuden perusta, perusta myös tehottomuudelle, ja koiran "opettamisen" epätoivotuille tavoille. Ehkä pahin on koiran kouluttautuminen manipuloinnin mestariksi, ilman, että ohjaaja sitä edes huomaa! Vähän ajan päästä koira käyttää kaikki keinonsa saadakseen sen palkkion. Toki keinoihin kuuluu myös tehtävän suorittaminen, mutta epätoivottavaa rönsyilyä tapahtuu runsaasti. Koira alkaa vaatia palkaa! Se tulee hiipien kuin varas yöllä, ohjaaja usein häviää tämän taiteilun! Tuloksena herkkupalan perään piipaava koira, jonka ärsytyskynnys on hyvin matala, kärsivällisyys nollilla, tehdyt työt alkavat tulla huolimattomasti huitaistuiksi, makupalat jopa menettää merkityksen, mutta aivan kuin ihminen, joka syö yhden leivoksen, syö toisen, syö kolmannen, nyt tulee yökki, syö neljännen, jne... koirankin palkkio menettää merkitystään, sitä vain pitää saada, vaikka ei nälkä olisi ollut moneen viikkoon. 
Korjaukset ovat mahdollista, mutta vaativat fanaattista paneutumista ajoituksiin, jopa ylivaatimusta koiralta, koska se on tottunut helppoon elämään. Toisin sanoen, koiran   palkkiot pitää tulla määrätyissä osioissa "hidastettuna" koiralta pitää vaatia lisää tehtäviä yhdenkään palkkion saamiseksi, tavoitteen pitää olla aina siinä, että koira tekee tehtävänsä, tehtävä sarjan ilman välipalkkioita.  Hyvin peruskoulutettu koira osaa liikkeet, oppii nopeasti, että liikkeitten jälkeen tulee palkkio, siinäkin on oltava tarkkana, ettei  se ala huitasemaan sarjaansa nopean palkan toivossa.  Koirissa on tässä suhteessa eroa, Cokolle tämä osio ei tuota niin paljon vaikeuksia, kiitos kuonon päälle opetetusta liikkeeitten loppu palkasta. Tämä siksi, että koiran pitää pudottaa kiihtymys, ylivietti, manipulointihalu salaman nopeasti nollille. Jotain on tullut tehtyä oikein, koska tämä on monessa kohti avain Cokon vietinvaihtoon, tai sen kykyyn vaihtaa viettiä, myrskystä tyveneen. 

Nämä tavoitteet vaativat palottelua ohjaajan päässä,  kun on oppinut huolimattomaan palkkaukseen, on sen korjaaminen ohjaajalle paljon vaativampi prosessi, kuin koiralle!

Ei kommentteja: