keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Koettelee kärsivällisyyttä. 22.2.2017

Mistähän tuokin löytynyt?

Jo pennusta asti Coko esitti varmaa syvää rauhallista otetta. Oli kyse pehmeästä tai vaikkapa metallista.  Hyödynnettävissä!  Tällaista olin hakenut jo pitkän aikaa. Nyt piti olla tarkkana, että ominaisuus vahvistuisi, eikä missään nimessä heikkenisi. Koiran vanhetessa siihen liittyi halu hakea sellaisia tavaroita, joihin joku on koskenut. ok. Hyvältä näyttää.  Kun koulutus on tapahtunut periaatteella - palkka vain luovutuksesta - pidosta on tullut ajasta riippumaton. Pidetään niin kauan kunnes toisin käsketään, - kunnes palkka tulee - ! Matsonin Pentti kirjoitti malmikoiran koulutuksen yhtenä kulmakivenä olevan ohjaajan täydellisesti hyväksymä suoritus koiralta. Olkoon koiran käytös mikä hyvänsä. Kyllähän se hermoja koettelee, ottaa koiran suusta mitä milloinkin, mutta koiran luottava katse siinä hetkellä saa pienen tuskastumisen unohtumaan salaman nopeasti. Hyötynäkökohtia: Pudotetun esineen (pudonneen esineen) nouto hyvin varma!  Kadonneen esineen nouto hyvin varma! Fh-jäljellä kapualan ilmaisu hyvin varma! Meidän omana harrastuksena alamme tehdä saksalaista esinekenttää kesällä!

LISÄYS EDELLISEEN:
Eilen illalla seisoskelin keittiössä jotakin puuhastelemassa kun tunsin koiran tökkäsyn. No en heti reagonut, tökkäs toisen kerran, samalla vähän vinkaisten. Coko patalappu suussa edessä odottamassa irroitusta. Sehän kehittyy!!

tiistai 21. helmikuuta 2017

Tarttuuko toisesta koirasta? 21.2.2017



 Tällainen murjaani Coko oli pentuna.
 Ei se siitä miksikään ole muuttunut.
Kenkä sai olla rauhassa, mutta sai hammasta. 

Tässä vielä   "apinoidaan" Tummua.

Kun uusi koira tulee laumaan, herää monia kysymyksiä, tarttuuko pentuun vanhempien koirien vähemmän hyvät ominaisuudet? Harvemmin tulee ajateltua, entäs ne erittäin hyvät? Koiria seuranneena olen tullut siihen tulokseen, että pentu näyttää jo tullessaan uuteen paikkaan pääsuunnat millainen se on aikuisena.  Edellytetään, että kasvuaikana on normaalit olosuhteet, ei pitkäaikaisia tressiä aiheuttavia ongelmia  oman lauman piiriissä eikä ympäristössä. Pentu apinoi kyllä joissakin vaiheissa muuta laumaa. Nyt pitää sanoa sana: - Koirakohtaista-  Cokon luonne on eristäytyvää tyyppiä, jolloin apinoiminen on tavallista vähäisempää.  Negatiiviset ominaisuudet: Tummulla on paha tapa vinkua esim. ruokakupilla, se ei ole patoamisen aiheuttamaa, vaan hermoista kai johtuvaa. Noin kymmenen kuukauden ikäisenä  Coko kiinostui tästä vinkumisesta, alkoi apinoida. Siinäpähän apinoi, ajattelin Nyt ensimmäisen isomman muurosiän lopulla, kun koiran vahvuudet alkavat ilmetä, on vinkuminen loppunut. Pentuna Coko pisti kyljelleen koisaamaan kun odotteli ruokaa. Nyt on tapa tullut takaisin. Olen kirjannut tähän blogiin pieniä testin poikasia Cokosta se ollessa muutaman kuukauden, noin kuukauden välein. Kauan poissa olevat piirteet alkavat loksahtaa testin osoittamiin lokeroihin.  Kynsin ja hampain yritän pitää itseni coolina koiran kehityvaiheita seuratessai. Kertaakaan en ole vielä alkanut hysteerisesti kirkumaan, vaikka likeltä liipannut....

maanantai 20. helmikuuta 2017

Patoamisen pelko. 20.2.2017

Patoaminen on keino saada "moottoriin" varastoitunutta energiaa nopeasti ulos. Konekielellä, nostetaan puristussuhdetta, ennen kuin annetaan kipinän sytyttää ilman ja bensan seos. Voimaa tulee enemmmän ja nopeammin.
Samoin koiralla, nostetaan koiran halua tehdä määrätty suoritus pienen puristuksen noston jälkeen. Yksinkertaisin patoamisen muoto on käskeä koira maahan ruokakupille, katsoa, että kuola alkaa valua, ja antaa lupa syödä.   Hieman kehittyneempi, kun koira ja ohjaaja ovat jo harjoittaneet esim. tottista, koira on oppinut ohjaajan elekielestä ja olemuksesta, kohta  tapahtuu. Tietosesti tällaista voi harjoitella esimerkiksi koira sivulla, ohjaaja terävöittää itsensä ottamatta koiraan kontaktia. Koira jos kaikki kunnossa, huomaa äkkiä tapahtuneen, terävöityy ohjaajan vieressä, kun mitään mekaanista ei tapahdu, mutta tilanne jatkuu,  koira alkaa padota, odottaa mitä tuleman pitää.
Padon hyvä puoli on reipas suoritus sen lauetessa, näyttävä ja halukkaan näköinen koira.
Ongelmiakin on. Pintaviettisen koiran patoaminen ajautuu helposti yli. Ohjaaja ei  pysy mukana, alkaa kierre, koira patoaa itse itseään herkemmin ja herkemmin. Seuraus on koiran vuotaminen. Vuotamisesta tulee koiralle äkkiä paha tapa, koska jossain vaiheessa se saa singnaalin, hätäilemällä ja kiihtymällä lupa toimia tulee ohjaajalta herkemmin.
Cokolla vältän patoutumista tällä hetkellä järjestelmällisesti. Esim. ruokakupin se on saanut heti, kun ruoka on valmista, ilman rituaaleja.
Entäs sitten, kun pitää tehdä jokin estävä rituaali, eikä halua patouttaa. Esimerkiksi koiran on istuttava ulos mentäessä.  Päämäärä on koiralle mieluinen, joten patoaminen, kun sitä estetään pääsemästä heti päämäärään, on herkästi aktivoituva. Vaarana taasen ylikuumeneminen. Koira oppii toiston kautta, (aina ei tarvitse toistaa,) kun kerran päästää vuotavan koiran ulos, on varmaa, että koira oppi, seuraavallakin kerralla kannattaa vinkua.
Kotikutoisen kouluttajan konsti:  Siiretään patoaminen lievempään päämäärään. Tässä tapauksessa ruokaan. Coko tulee kuistiin, otan ruokapalan astiasta, Coko istuu, odottaen huom! ruokaa, eikä ulos pääsyä, (tämä on tehty pennusta asti) ruoka ei patouta koiraa läheskään niin, kuin odotus ulos pääsystä. Koiran refleksissä on tämä asia niin syvällä, ettei se edes ajattele ulospääsyä, kun istuu odottamassa ruokaa! Tummu ja Humu vainaa saivat mennä  siitä ohi miten vain, eikä Cokolla mitään vaikeutta, eikä tarvetta patoutua niiden ulos menosta.  Ruokapalkka tulee tietenkin luvan kanssa, on samalla koiralle merkki, saa mennä ulos. Toki bonuksena heitän koiran perään pari napua, tekee ulosmenon hallituksi, kun odottaa, milloin ne lentävät jalkoihin. Toimii kuin junan vessa.

sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Luoksetulo. 19.2.2017

Liukas alusta, pitkä valotusaika, hämärä saa kuvaan tällaisen luoksetulon!

Luoksetulo on toisille koirille luontaisempi tapahtuma, kuin heikomman laumavietin omaaville. Kotitekoinen kouluttaja käsittelee nyt Cokon, vähän heikomman laumavietin omaavan koiran luoksetuloa.
Pk- ja toko puolella arvostetaan nopeaa, loppuun asti hallittua luoksetuloa. Hyvän luoksetulon opetus antaakin eväät tällaisille suorituksille. Kuitenkin rituaalit mitä koira lopussa tekee,  voidaan paloitella, erillisinä osian, jos kisakoirasta kyse. Esim. Humulla vaadin rituaalit heti pentuvaiheessa, hyvä konsti sekin jolloin palotteluvaihe jäi pois.
Nyt on tavoite saada räjähtävä koiran siirtyminen kaukaakin ohjaajan hallintaan.  Luoksetulon ylivomaisesti tärkein hetki on, kun ohjaajan kutsun ääniaallot tavoittavat koiran korvat, tunkeutuvat tärykalvojen kautta vasaraan ja alaisimeen, välittäjävärähtelijäaineen kautta koiran aivojen hermokeskuksiin, jotka muuttavat ääniaallot koiran tajuttavaksi "sanaksi". Sillä ei ole merkitystä mikä tuo sana on. Sen on vain oltava vaikuttava "pommi" koiran tajunnassa. Toki jokin puolalainen "kryzuksokisteksuks" on jo hankala, yhtä tehoton on "aeiouyyääöö" vokaalipainotteinen äännähtely. Luoksetulon harjoittelu konsteja on kymmeniä, toiset hyviä, toiset vähemmän hyviä.
Coko kokeilukoiran kanssa tein tällaiset konstit.  Alkutilanne oli, että Coko kuuroutui vähitellen luoksetulokutsulle. Syynä nuoren koiran kiinnostus maailman houkutuksista vs. ohjaajan tylsän seuran vastineeksi.  Ohjaajalla tämän estämiseksi hyvin vähän välineitä,  tärkeimpänä mekaniikkana ruoka. Houkutuslelut voisi myös olla tehosteena, hankalaa!
Muutoksessa lähdin siitä - pommin- räjähdyksestä!  Jottei pommi kärsi inflaatiota, vain yksi luoksetuloa kohti. Tämä on ehdoton, vähintään viisikymmentä prosenttia oppimisesta.  - Pommiin - pitää ladata kaikki tunne koiraa kohtaa, välittää tunne koiralle, kun tulet tänne se on molemmille maailman tärkein ja palkitsevin asia. (täydellinen vastakohta ja tae varmaan epäonnistumiseen on ohjaajan äänen VIHAISUUS) Aluksi saattoi koira harkita puolikin minuuttia, lähtöä. Kuitenkin kun koira lähtee tulemaan, sen prosessorit jos välit kunnossa ohjaajan kanssa alkavat vaatia nopeampaa toimintaa jalkojen lihaksilta, tuloksena vauhdin paraneminen. Tähän ei ohjaaja saa puuttua alkuvaiheessa. Coko edistyi nopeasti. Tärkeä tehokeino on, vaikka koira olisi itse tullut aivan oven taakse ilman kutsumista, odottaa siinä,  heitetään - pommi!- Tässä koira on jo ohjaajan reviirillä, saa valtavan hyväolon tunteen ohjaajan käytöksestä, sekä omastaan, kun on heti toteuttanut palkkioon johtavan tehtävän. Opetusvaiheessa ruuallakin on merkitys, kuitenkin vähitellen vahvistuu lopulliseksi palkkioksi ohjaajan ja koiran saavuttama eufoorinen tila  yhteisen tavoitteen saavuttamisesta.

Kotitekoinen ei ala analysoida viettien merkitystä tässä, koiran kokonaisvaltainen toiminta on tärkeintä. Kaikkein tärkeintä on ohjaajan täydellinen hyväksyntä kun koira tulee luokse. Tulee se sitten minuutin tai sekunnin sisällä!

lauantai 18. helmikuuta 2017

Yhden goun! Coko. 18.2.2017

 Tummu näyttää akkavaltaa.
 Täällä näytetään metsurin valtaa.
 Cokon lempipuuhaa.
Tummu enemmän velvollisuudesta mukana.

Vaikka kelit ovat ylemmän kuvan kantaiset, antoi hapenottokyky periksi lähteä pienenlle jäätikkö samoilulle. Tummu ja Coko mukana. Kedolla oli onneksi melkein kesäkelit, joten matka taittui mukavammasti kuin piikkipohjilla kovalla jäällä.  Tummu ja Coko pitivät omaa showtaan joskus lähellä, joskus kauempana.  Tulipa mieleen, olemmeko oppineet mitään, ennenkaikkea, päteekö kotitekoiset koulutuskonstit myös täällä avarassa maailmassa. Cokon olen opettanut yhden käskyn luoksetuloon, koirahan  oli aika nihkeä tulemaan, kun olisi ollut muutakin tekemistä. Jätin kutsun yhden käskyn varaan. Sisään otossa homma toimii täydellisesti. Nyt vähän jännitti, miten käy. Huusin goouu! huudon juuri silloin, kun Tummu selätteli urosta. Meinasi Tummu lentää kyljelleen, kun Coko lähti.  vasta muutaman metriä päässä kehuin koiraa. Vauhti oli niin kova, että annoin mennä ohi, jarrut päällä pysähtyi muutaman metrin päähän. Luoksetulo oli todella " vietikäs, voimakas, varma, maatavoittava jne.." Palkka oli ruhtinaallinen, bonuksena molemmin puolinen hyvänolon tunne. Kotitekoiset kunniaan!


perjantai 17. helmikuuta 2017

Nimi on tärkeä!.17.2.2017

Tässä kuvassa Coko  menee poispäin, mutta luoksetulon suoritus tehostuu kun on hyvä nimi käytössä!  Pk-kokeissa  ei kutsuun saa  liittää koiran nimeä. Esim. Coko tänne!  Mutta, kun minä kutsun Cokoa huudan: Gouuu!  Siinä onkin tuomari huuli pyöreänä.

torstai 16. helmikuuta 2017

Pitkästä aikaa kuvasarja blogiin. 16.2.2017

 Kerran on estetty ei sanalla koiraa ottamasta vantutta, juuri kun oli kiinni menossa.
 Toisella kerralla saa ottaa, en estä sitä nousemasta seisomaan otto vaiheessa.
 Istumisen pitää tapahtua automaattisesti, (huom. tämä ei ole nouto) Koiran ilme kertoo, onnistuiko tai ei .
Tämä rituaali kertoo Cokolle, homma hanskassa, rauha maassa. Katse suunnattu jo luvan antavaan käteen.  Tämän ja ylemmän kuvan välillä on eroa rauhan tilassa. Ylempänä se on melkein täydellinen. alemmassa kuvassa rauhaa estää pieni patoutuminen, joka varmaan tekee vain hyvää koiralle.


Koska Cokosta en kisakoiraa värkkää, värkkään sille ominaisuuksia, jotka hyödyntävät ja viihdyttävät meidän yhteiseloa, samalla tosin pienenä toiveena päästä peltojälkeä harjoittelemaan, isona toiveena kisaaman. Bh siinä välissä ei aiheuta toimenpiteitä.

Kuvissa on menossa koiran esineen noston vahvistaminen. Esineen on noustava häiriötilassa, rauhallisessa tilassa, ohjaajan virheellisessä tilassa jne. Tässä markkeerataan jälkimmäistä. Koira on ottamassa käskystä esinettä, mutta kielto tulee juuri kun esine olisi suussa. Uudella yrityksellä koira saa viedä homman loppuun. Onnistumisen näkee hyvin luovutusilmeestä. Koira kesti loistavasti tämän harjoituksen. Patoaminen on myös yksin vahvistamisen muoto. Nuorelle koiralle en sitä vielä pahemmin harrasta, tämä käy hyvin harkasta.

keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Koiran muutos yhdessä yössä!. 15.2.2017

Coko on koira joka muuttuu ja muuttuu.

Cokolla on selvät aikakausien muutokset havaittavissa.  En muista, oliko Humu niin mustavalkoinen kehityskautenaan.  Koko ajan muutoksen ylöspäin nouseva käyrä nousee pienen aallonpohjan jälkeen korkeammalle, kun ennen aallonpohjaa.  Muutoksessa syvenee koiran suhde ohjaajaan ehkä eniten. Uskomaton muutos tapahtui noin viikko sitten,  koira oli pari päivää aivan ajopuuna, lastu laineilla. Kun nousu tapahtui se myös teki suuren harppauksen ylöspäin.  Koira näyttää kaikin puolin olevan tyytyväinen elämäänsä, sehän heijastuu kaikkeen.  Toki voi vielä tulla alamäkeä,  mutta sen jälkeen ollaan jo melkein pilvissä.

keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Hallin syntymäpäivä Humun läähätys. 8.2.2017

45 vuotta sitten syntyi Kälviän Karhulahdessa Arvo Salon kasvattina spu Jeppe. Halliksi kutsuttu. Tämä ei ole Halli vaan Humu, jonka ensimmäisen läähätyksen onnistuin nappaamaan kameran linssin kautta biteiksi. Aika noin kaksitoista ja puolivuotta sitten.

Tässä uusin tulokas, Petran Eg koira. Narttu joka tuli aamuyöstä Lohtajalle. Kuuluisana päivänä kotiutui!  Koira tuntee kutsumanimen LEXI!

sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Tarpeellinen. 5.2.2017

Koiran hyötykäyttö on sitä parasta käyttöä.  Se antaa tyydytyksen molemmille!