sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Luoksetulo. 19.2.2017

Liukas alusta, pitkä valotusaika, hämärä saa kuvaan tällaisen luoksetulon!

Luoksetulo on toisille koirille luontaisempi tapahtuma, kuin heikomman laumavietin omaaville. Kotitekoinen kouluttaja käsittelee nyt Cokon, vähän heikomman laumavietin omaavan koiran luoksetuloa.
Pk- ja toko puolella arvostetaan nopeaa, loppuun asti hallittua luoksetuloa. Hyvän luoksetulon opetus antaakin eväät tällaisille suorituksille. Kuitenkin rituaalit mitä koira lopussa tekee,  voidaan paloitella, erillisinä osian, jos kisakoirasta kyse. Esim. Humulla vaadin rituaalit heti pentuvaiheessa, hyvä konsti sekin jolloin palotteluvaihe jäi pois.
Nyt on tavoite saada räjähtävä koiran siirtyminen kaukaakin ohjaajan hallintaan.  Luoksetulon ylivomaisesti tärkein hetki on, kun ohjaajan kutsun ääniaallot tavoittavat koiran korvat, tunkeutuvat tärykalvojen kautta vasaraan ja alaisimeen, välittäjävärähtelijäaineen kautta koiran aivojen hermokeskuksiin, jotka muuttavat ääniaallot koiran tajuttavaksi "sanaksi". Sillä ei ole merkitystä mikä tuo sana on. Sen on vain oltava vaikuttava "pommi" koiran tajunnassa. Toki jokin puolalainen "kryzuksokisteksuks" on jo hankala, yhtä tehoton on "aeiouyyääöö" vokaalipainotteinen äännähtely. Luoksetulon harjoittelu konsteja on kymmeniä, toiset hyviä, toiset vähemmän hyviä.
Coko kokeilukoiran kanssa tein tällaiset konstit.  Alkutilanne oli, että Coko kuuroutui vähitellen luoksetulokutsulle. Syynä nuoren koiran kiinnostus maailman houkutuksista vs. ohjaajan tylsän seuran vastineeksi.  Ohjaajalla tämän estämiseksi hyvin vähän välineitä,  tärkeimpänä mekaniikkana ruoka. Houkutuslelut voisi myös olla tehosteena, hankalaa!
Muutoksessa lähdin siitä - pommin- räjähdyksestä!  Jottei pommi kärsi inflaatiota, vain yksi luoksetuloa kohti. Tämä on ehdoton, vähintään viisikymmentä prosenttia oppimisesta.  - Pommiin - pitää ladata kaikki tunne koiraa kohtaa, välittää tunne koiralle, kun tulet tänne se on molemmille maailman tärkein ja palkitsevin asia. (täydellinen vastakohta ja tae varmaan epäonnistumiseen on ohjaajan äänen VIHAISUUS) Aluksi saattoi koira harkita puolikin minuuttia, lähtöä. Kuitenkin kun koira lähtee tulemaan, sen prosessorit jos välit kunnossa ohjaajan kanssa alkavat vaatia nopeampaa toimintaa jalkojen lihaksilta, tuloksena vauhdin paraneminen. Tähän ei ohjaaja saa puuttua alkuvaiheessa. Coko edistyi nopeasti. Tärkeä tehokeino on, vaikka koira olisi itse tullut aivan oven taakse ilman kutsumista, odottaa siinä,  heitetään - pommi!- Tässä koira on jo ohjaajan reviirillä, saa valtavan hyväolon tunteen ohjaajan käytöksestä, sekä omastaan, kun on heti toteuttanut palkkioon johtavan tehtävän. Opetusvaiheessa ruuallakin on merkitys, kuitenkin vähitellen vahvistuu lopulliseksi palkkioksi ohjaajan ja koiran saavuttama eufoorinen tila  yhteisen tavoitteen saavuttamisesta.

Kotitekoinen ei ala analysoida viettien merkitystä tässä, koiran kokonaisvaltainen toiminta on tärkeintä. Kaikkein tärkeintä on ohjaajan täydellinen hyväksyntä kun koira tulee luokse. Tulee se sitten minuutin tai sekunnin sisällä!

Ei kommentteja: