maanantai 17. maaliskuuta 2008

Pöpinää palkkioista

17032008
Saahan niistäkin pohdintaa aikaiseksi, kun aloittaa.
Palkkio on koiralle oltava aina tavoittelemisen arvoinen.
Vastakohta ylensyönyt koira, joka laiskasti seuratessa saa koko ajan makkaraa syödäkseen. (kuuluisa makupala automaatti syndrooma).
Koiralle jota ei kiinnosta patukka, voi tulla sen tuputtamisesta riesa, joka kääntyy koko palkkio asiaa vastaan.
Jos makupaloja käytetään koiran innostamiseen, on koiralla oltava nälkä. Rauhoittamiseen käytettäessä ei nälkä ole niin välttämätön.
Edellä jo tuli selväksi, että koiran on tavoiteltava palkkaa. Eikä tämä riitä, saadakseen sen, on ohjaajan annettava siihen lupa. Jos ei, törmäämme jälleen kuuluisaan makupala-automaattiin.
Kuten pallon, patukan, hapsun tapauksessa koiran on tavoiteltava palkkota, makupalojen kyseessä ollessa mitä enemmän ohjaaja joutuu käyttämään laastaria treenien jälkeen sitä parempi.
(Mutta, huomioitava stressissä oleva koira, joka purkaa sitä ylinopeaan ottamiseen, samalla hieman manipuloi ohjaajaakin näppimällä käsille. Tämä ei suositeltavaa).
Patukka: Hyvä väline osaavan käsissä. Vaatii joskus lujaa hallintaa, koska koira voi kääntää palkkion omistamis taisteluksi. Siksi patukka pitää saada koiralta pois jo parin sekunnin kuluttua.
Tämä pätee myös ”patukkaa hylkiviin,” turhaa niille on sitä tuputtaa.
Pallo hyvä vehje myös, jos heitetään, koiralle kasvaa samalla kova kunto. Huomioitava, että koiran on aina tuotava pallo ohjaajalle heti.
Narupallo käytännöllisempi kuin irtopallo. Voidaan toteuttaa monenlaisia variaatioita, käyttää patukan sijasta, ja aina sen voi heittää myös pois, lentää kauemmaksi kuin pallo, tai patukka.
Helpoin oppia on makupala palkitseminen. Siinä on haittapuolena se, että itse makupala on aina samanlainen, neutraali. Toki voi silläkin varioida, ja pitääkin.
Esinepalkat ovat hyviä siksi, että niillä voi palkan tehokkuutta säätää suurella skaalalla.
Esim. Lyhyt pallon näyttö koiralle. Vastakohta pallon kiihkeä heitto patouttamalla koiraa ennen heittoa tai sen jälkeen!
Eri teknkiikoista voisi höpistä joskus myöhemmin, aihe on loppumaton. Esim. kaksoispalkkaus mielenkiintoinen aihe.

Ei kommentteja: