keskiviikko 29. lokakuuta 2008

Historian havina jatkuu... Nouto. Mitähän tuohon lisäisi?

Nouto:
Nouto on hyvä, kun koira hakee kaupulan ripeästi, istuu riittävän lähelle ohjaajaa, odottaa rauhallisesti loppuun asti luovutusta, siirtyy ripeästi sivulle. Virheenä en näe sitä, että koira on kiinostunut noutoesineestä koko noudon ajan. Tietenkään tämä ei saa häiritä teknistä suoritusta, vert. vino istuminen, yritys ottaa kapula ohjaajalta jne..
Noudon periaate on tuoda lauman johtajalle leikkiesine perille asti. Miksi se ei toimi, vaikka olet lauman johtaja?
Se toimii juuri niin kuin pitääkin! Koira tuo sinulle esineen pudottaa sen turvallisen matkan päähän! Jos et ole täysin suvereeni johtaja, voi koirasi nopeuteensa luottaen, jopa alkaa taistella tämän omistamisesta! Luonnollista, kyllä.


Leikkinouto:

Sinun on saatava koira kiinnostumaan ja uskaltautumaan taistelemaan esineestä lähietäisyydellä. Tämä onnistuu helposti, koska koiran leikkivietti liikkuvaan esineeseen yleensä ylittää luonnollisen laumanjohtajan kunnioituksen. Huomaa, että joudut tinkimään hieman laumanjohtajan suvereeniuudesta! Seuraavaksi on onnistuttava kääntämään koiran taistelutahto halukkuudeksi luovuttaa esine. Tällöin palkkiot tulevat mukaan, usein makupalat, tai laumanjohtajan hyväksyntä, tai uuden esineen saantimahdollisuus. Kun tämä on hallinnassa on harjoitettava koira saamaan rauha luovutusvaiheessa. Tällöin leikkivietin taso tulisi olla mahdollisimman alhaalla.
Leikkinoutoa voi harjoittaa jo aivan pennusta lähtien.


Ns. pakkonouto:

Koiralta karsitaan opetus-koulutusvaiheessa leikkivietti noudettavaan esineeseen. Toisinsanoen koira opetetaan käskystä mekaanisesti ottamaan sille osoitettu esine, kantamaan sitä, tuomaan tai viemään se ohjaajan käskyn mukaan. Tämä saadaan aikaan useilla toistoilla, antamalla koiralle rauha vasta kun se on suorittanut toivotun toiminnan. Pakkonoudon opetuksen kesto riippuu ohjaajan määrätietoisuudesta, kyvystä ajoittaa pakote, kielto, palkitseminen, rauha oikeisiin aikoihin. Koiran luonteella ei ole paljon merkitystä noudon onnistumisessa. Kun koira tuo esineen mekaanisen tottelevaisuuden perusteella, voidaan ottaa vietit mukaan, lauma-ja leikkivietti päällimäisinä. Onnistunut pakkonouto laukaisee usein koiralla joka ei ole ennen kiinostunut esim. heitetyistä esineistä leikkivietin, jota koira ei ole ehkä uskaltanut tuoda esille. Nyt se on saanut luvan tähän. Pakkonoutoa ei kannata kouluttaa alle vuoden ikäiselle koiralle.





Ei kommentteja: