torstai 7. tammikuuta 2016

Mielen itsensä ja koiran hallintaa, luottamusta. 7.1.2016

Hallinta ja luottamus kulkevat käsi kädessä. Sellainen hallinta, josta luottamus puuttuu on pelolla hankittua, eikä sillä ole mitään tekemistä kahden elollisen kanssakäymisessä.
Pieni hallinta-luottamus testi, tai koulutus on helppo teoriassa, mutta kaikkine vivahteineen vaikea käytännössä.  Periaate on, että koira luottaa ohjaajaan ollessaan itse puolustuskyvytön.
Koirallakin on hyvin vahva tarve hallita tilannetta, tilanteita.  Se haluaa varmistaa aina hyökkäys ja pakotiet. Jos koiraa ja sinua uhkaa vaikkapa iso susi, tai karhu, minulla on rynnäkkökivääri lipas täynnä, ei koira luota minuun yhtään kummemmin vaikka kädessäni olisi kärpäslätkä. Kyllä se haluaa vapauden toimia.
Tällainen lähtökohta tälle yksinkertaiselle toiminnalle.
- Istu mukavasti tuolilla. Koira eteen istumaan, peukalot pannan alle, etusormet korvien (koiran) taakse, peukalon hangat koiran poskiin tukevasti. Ruuvipenkkimäinen ote koiran päästä, ja vähintään puolenminuutin rauha. Koko ajan koiraa silmiin tuijottaen. Kun huomaat, ettei koira enää halua liikkua, vaan jähmettyy, tai rentoutuu, paina nenäsi koiran nenään kiinni, noin viiden sekunnin kuluttua homma on ohi.
Ensimmäinen kerta on enemmän luonnetestimäinen testi. Kun se on ohi, voidaan sama tehdä koulutusmielessä jopa monta kertaa päivässä, tällöin on huomioitava, että saavutit koiran sataprosenttisen luottamuksen.
Koirat eivät ole samanlaisia, kannattaa tarkkailla, mikä vaikutus testin kululla on koiraa, ennenkaikkea kannattaa tarkata omaa käytöstä, sen täytyy olla varmaa, koiran huomioon ottavaa, ja Milanin sanoin hyvää energiaa huokuvaa.
Testistä pitää jäädä elämää suurempi tunne, olen koirani kanssa yhtä!

Ei kommentteja: