keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Lihasmuisti. 19.10.2016

Kauan, kauan on pohdituttanut peltojäljen paras opetustapa nuorelle koiralle myös vanhemmalle.
Häiritseviä tekijöitä on ollut ajatus, koira on hyvä silloin kun se ajaa heti pelkkää jälkeä. Hyvä, tämä toimii metsäjäljellä.
On todella harvinaista, että toimiiko pellolla loppuun asti. Miksi pitäisi riskeerata, kun voi rakentaa asian yksinkertaisesti ja helposti oikealle tolalle.
Askeleet pellolla, miksi koira niitä seuraa? Ehkä suurin vietti on laumavietti.  Jos lyhyen jäljen päähän jätetään useasti jokin palkkio, voipi ruuanhankintavietti herätä, tai jopa saalisvietti?
No, se että koira haluaa nopeasti jäljen päähän ei sovellu oikein hyvin peltojälki filosofiaan.
Ihanne on, että koira ilmaisee  jokaisen jäljenkävelijän kengistä lähteneen jäljen. Kaikki koirat eivät kiinnostu pelkästä kengän tekemästä hajusta, on koiria jotka kiinnostuvat aivan lopullisen taidon saavuttamiseen asti.
Mutta miten saada tämä keskikasti hyväksi peltojälki koiraksi. Tehdään koiran lihasmuistiin niin vahva tahtotila kuonon pysymiseksi jäljen päällä, että siitä tulee koiralle luonnollinen tila jossa koira voi käyttää omia viettejään ja nauttia siitä työskentelystä, sekä itsensä kuormittamisesta.
Tähän määränpäähän on keksitty hyvä keino. Palkitaan koira joka kerta kun se painaa kuonon lähelle jäljentekijän jälkeä! Palkitaan niin useasti, että siitä tulee koiralle refleksi, lihasmuistiin mennyt tila, tila jossa koira ei osaa muuta kuin mennä kuono maassa jäljen päällä.
Nyt se joka minua haitannut kun olen funtsannut tätä asiaan. Miten kun jäljen päällä ei olekaan palkkioita? Pari lausetta takaisin päin: Koira ei osaa enää ajaa jälken muuten kuin kuono maassa! Se on houkuteltu siihen lukemattomilla toistoilla, viidensadan askeleen jäljellä viidellä sadalla toistolla! Tämä on tehokas tapa saada koiran lihasmuisti pitämään kuono varmasti maassa.
Kun muisti on taatusti tehnyt tehtävänsä voidaan palkkiot vähitellen vähentää, lopulta poistaa kokonaan.
Jos koira näyttää nyt vahvan jäljenajon ei palkkioita tarvitse sinne sirotella. Mutta jos siitä tulee epävarma, huolimaton palataan alkuun.
Tässä näemme, että hyvän fh-koiran työstäminen vie aikaa vuosi on tässä prosessissa lyhyt pätkä!

Ei kommentteja: