maanantai 15. helmikuuta 2016

Se motiivi, se motiivi! 15.2.2016

Motiivi silloin kun koiraa koulutetaan, motiivi silloin kun koira tekee koulutuksen mukaisen työn! Tätä pitää pähkäillä oikein ajan kanssa.
Juolahti vain mieleen, kun olen katsellut Tummun askareita jo muutaman vuoden ajan.

Nopeus: Tehtävien suorittamisnopeus sisäistetään koiralle heti peruskoulutuksessa. Vaikka on Toporek mentelmä käytössä, ( mennen talven lumia?) pitäisi huolehtia, että ohjaaja saa koiran syttymään ja tekemään työt nopeasti ja halukkaasti.
Tummulta ei ole vaadittu nopeutta, kunhan jossain vaiheessa teet, niin ihan kiva. Siinä olisi pieni arpeetteri saada kasivuotias kunnolla sähäkäksi.
Useimmiten koira yhdistää nopeuden viettipäämäärän saavuttamiseen, olkoon se rauha, motivaatiosaalis, tai ruokapalkka.
Kun Tumulle sanoo esim. -istu- se on noin parinsekunnin prosessi, paitsi jos koira on sivulla. Silloin ehkä sekunti riittää. Humun kymmenesosa sekuntia vastaan. (ruokapalkalla tehty nopeus)
Tänään Tummu teki elämänsä nopeusennätyksen istumisessa.
 Humu saa mennä ensin ulos  ilman  rituaaleja. Tummun kanssa on palattu vanhaan syksystä, (tiimin perustamisesta) lähtien. Olen kokeillut Tummun pysyvyyttä heittämällä, kun se istuu, napuja portaille. Siitä lähdetään sähäkästi, kun lupa tulee. Tummu istuu automaattisesti ovelle, sen verran on vanhaa koulutusta tullut takaisin. Tänään kokeilin pientä jäynää, Humu meni ulos heittämällä ja minä heitin kourallisen napuja Humun perään, Tummu tuli kuin salama eteisestä kuistiin, kun näki tilanteen. Harvoin olen nähnyt nopeampaa istumista ilman käskyä! Onneksi olin sen verran näppäimellä, että palkistsin Tummun - mene - luvalla ehkä samalla hetkellä, kun perskarvat kosketti maata.  Se motivaatio! SM!

Ei kommentteja: