perjantai 12. helmikuuta 2016

Talikkomies. 12.2.2016

Käsite -talikkomies- syntyi Pahojen kentällä joskus vuosituhannen vaihteessa.  Esikuvana historiallinen henkilö, joka kuiskuttelee talikko kädessä ihmispoloisen olkapäällä istuen, pääasiallisesti kiusallisia, kiusauksiin johtavia ohjeita ja neuvoja.
Pahojen talikkomies erikoistui koulutus-koiranluku ohjeiden antajaksi. Talikkomiestä on alussa vaikea ymmärtää, koska ihminen on epäuskoinen. Sen välähdyksenomaiset neuvot sivutetaan usein pienellä hämmentyneellä ajatuksen poikasella. (Esimerkki: katselet koiraa kun se telmii pihalla, talikkomiehen kuiskaus tulee kuin tuulesta, etujalka pettää. Koira jatkaa telmimistä, voi olla että kiinnitit huomiota siihen sekunniksi. Illalla koira linkuttaa pahasti!)
Tämän päivän talikon mietelmät:
Astianpesu kone käydessään on Tummulle melkoista, sen oikean talikkomiehen asuinseutua. Olosuhteitten pakosta joutui tänään kärsimään noin kymmenen minuuttia siitä.  Taasen yksi myytti vahvisti itseään. Ei se minuun turvautunut. Ennemmin alkoi kartella, ei se mennyt saunaan lavojen alle, johon olisi ollut vapaa pääsy. Ei, se kiersi tuota meidän huoneisto ympyrää koko ajan, tarkkaille ympäristöä, pitäen kauhun itsellään. Sitten kun aika koitti, lähdin päästämään ulos. Nyt niihin talikkomiehen takaumiin:
Luulisi, että Tummu istuisi salaman nopeasti ovelle päästäkseen ryntäämään ulos? Ei se oli sanottakonn " kauhusta jäykkä istuminen".

Talikkomiehen vuosien takaisen kuiskuttelun opetus: 
" Koiran liikkeet eivät nopeudu pakkokeinoilla!"  Tämä pitäsi alkaa uskoa myös käytännön toimissa. Pakkokeinoilla voidaan saada koira hallintaan, esim. talutin, mutta sen pitäsi jäädä siihen.
ps.
Poikkeus vahvistaa, tai ei vahvista aina sääntöä. Kokojoen luoksetulo, jossa käytin narua pakotteena. Se ei vahvistanut sen luoksetulon nopeutta, vaan pakotti koiran tulemaan luokse. Nopeus vahvistettiin muilla keinoilla.

Ei kommentteja: