maanantai 14. joulukuuta 2015

Mitäs se pato on? 14.12. 2015

Pato on maatiaiskielellä sanottuna, jokeen poikittain rakennettu este veden kululle, koirakielellä yllyttämistä, mutta ei päästämistä. Kuitenkin on monenlaista yllyttämistä, on suoranaista riehaantumista, jossa koira mukana.  Riehuva koira harvoin patoaa, tarkemmin, ei koskaan siinä tilassa. Mutta tehokkain pato saadaan aikaan kun riehuva koira altistetaan patoamaan niin nopeasti kuin mahdollista. Voisiko tätä sanoa kevättulvaksi?
Tämä ei ole edes vaarallista, tällöin padosta tulee niin lyhyt, että koira pääsee toteuttamaan pyrkimystään viettipäämäärään juuri oikealla tavalla.
Kettumaisin pato tulee siitä, kun jo valmiiksi itsensä kuumentanutta koiraa aletaan patouttamaan. Helposti tulee tammeen murtumia ja vuotoja.
Laitetaampas molemmista pieni demostraatio:
Koiralle mieluisa patukka, jonka koira on tottunut saamaan heiton jälkeen haltuunsa. Pistetään koiran pää sekaisin onnesta riehumalla patukan kanssa niin, ettei koira sitä kuitenkaan saa itselleen. Kun klimaksi korkeimmalla, koira joko istumaan tai maahan tämän käskyn tulee tulla kuin salama kirkkaalta taivaalta, koiran on sitä myös toteltava samalla lailla, nyt sitten ohjaajan energialla padotaan koira muutamaksi sekunniksi, patukka ilmaan, koira perään... hyvin suorittuna ja ajoitettuna melekonen mielenkohotus ja mielenhallinta temppu!
Kakkosdemo:
Koira naukuu ovella, sillä on joko kusihätä tai muuten ulkohätä. Tässä voi toimia neljällä lailla: Vedetään koira pois ovelta. Päästeään koira ulos, Päästetään koira ulos kun on hiljaa. Ja se viheliäisin tapa: Padotaan koira olemaan hiljaa ja päästetään sitten karmien kanssa ulos. Jos löytyisi desibelimittari jolla voisi mitata, a: Se vinkumisen volymimäärän jonka koira tuhlaa kun kitisee ulos menoa, b: Sen raivoisan karjaisun jonka koira päästää kun pato sortuu, näiden kahden kokonaisvolymi energiat voisivat olla hyvin lähellä toisiaan.
Tästähän se nimikin tulee, hiljaa soljuva virta, vinkuminen, äkkiä murtuva pato, vesiryöppy!
Joen rannalla syntyneen pitäisi näköjään enemmän käyttää näitä vesistötermejä.

Ei kommentteja: